- Neste måned blir den verste

Omikronvarianten vil uten tvil overbelaste sykehusene i tida framover, mener Tyra Grove Krause ved Statens Serum Institut i Danmark.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag gikk det totale antallet omikrontilfeller i Danmark opp til 15 452, en økning på 3893 tilfeller fra dagen i forveien. Søndag var tallet steget til 18 753 i Danmark, viser nye tall fra Statens Serum Institut.

Omikronvarianten er en sentral grunn til at Danmark har valgt å gjennomføre en ny og omfattende nedstenging.

Både kinoer, museer og fornøyelsesparker må holde stengt fra søndag. Barer, restauranter og kafeer må holde stengt mellom klokka 23 og 5, og det er skjenkeforbud fra klokka 22.

Danmark er et foregangsland når det kommer til test- og analysekapasitet. Hver dag gjennomfører de over 200 000 PCR-tester, til tross for at de har en befolkning på 5,8 millioner, fortalte avdelingsdirektør Troels Lillebæk ved Statens Serum Institut nylig til Dagbladet.

SSI er Danmarks svar på det norske Folkehelseinstituttet (FHI).

AVDELINGSDIREKTØR: Troels Lillebæk ved Statens Serum Institut. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
AVDELINGSDIREKTØR: Troels Lillebæk ved Statens Serum Institut. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Omikronsmitten er spesielt utbredt i København, og mange av de smittede er unge.

«Den verste perioden»

Overfor The Washington Post kommer konstituert fagdirektør Tyra Grove Krause i Statens Serum Institut med en dyster spådom om tida framover.

- Den neste måneden blir den verste perioden så langt i pandemien, sier Grove Krause til avisa.

Hun legger ikke skjul på at hun mener at omikronvarianten uten tvil vil overbelaste sykehusene i tida framover - uavhengig om den gir mildere sykdomsforløp eller ikke.

Flere rapporter, inkludert FHIs foreløpige oversikt over julebord-utbruddet i Oslo, tyder på at omikronvarianten gir et mildere sykdomsbilde enn deltavarianten. Andre studier tyder imidlertid på at varianten slett ikke viser tegn til å være mildere enn delta.

På nåværende tidspunkt er det imidlertid knyttet betydelig usikkerhet til variantens egenskaper: om vaksiner virker dårligere mot den, om den smitter lettere, om den gir verre eller lettere sykdomsforløp.

DYSTER SPÅDOM: Fagdirektør Tyra Grove Krause i Statens Serum Institut tror den neste måneden blir den verste hittil i pandemien. Foto: NTB / Ritzau Scanpix / Emil Helms / REUTERS
DYSTER SPÅDOM: Fagdirektør Tyra Grove Krause i Statens Serum Institut tror den neste måneden blir den verste hittil i pandemien. Foto: NTB / Ritzau Scanpix / Emil Helms / REUTERS Vis mer

«Worst case»-scenario

The Washington Post skriver imidlertid at data fra Danmark så langt antyder at sykehusinnleggelsene er litt lavere blant personer som er smittet med omikronvarianten.

Det understrekes likevel at man må vente et par uker for å kunne fastslå om dette virkelig stemmer.

På det verste var over 900 covid-19-pasienter innlagt på sykehus i Danmark forrige vinter. Ifølge et moderat scenario utarbeidet av SSI, kan det bli 500 nye innlagte på danske sykehus hver dag innen januar.

I et «worst case»-scenario - hvor omikronvarianten er betraktelig mer smittsom, gir likt sykdomsbilde som deltavarianten, og har større evne til å omgå immunitet - kan nye daglige innlagte være på 800.

Blir dominerende i Norge

Omikronvarianten er nå påvist i minst 67 kommuner i Norge, viser en kartlegging Dagbladet har gjort. Fredag var det påvist over 2000 tilfeller til sammen.

I den nyeste risikovurderingen fra Folkehelseinstituttet (FHI) om omikronvarianten, heter det at den om kort tid vil bli dominerende, noe som vil gi betydelig økt smittespredning.

Selv om omikronvarianten skulle gi mindre alvorlig sykdom hos den enkelte, vil den store spredningen likevel føre til betydelig flere innleggelser enn i dag, ifølge instituttet.

- Omikronvarianten vil allerede i desember forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær, skrev FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer