- STORE OVERRASKELSER:  Utnevnelsene av både Johannes Paul II og Benedikt XVI var store overraskeler, sier talsmann for Oslo katolske bispedømme, pater Pål Bratbak. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
- STORE OVERRASKELSER: Utnevnelsene av både Johannes Paul II og Benedikt XVI var store overraskeler, sier talsmann for Oslo katolske bispedømme, pater Pål Bratbak. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.Vis mer

- Neste pave? Husk italienernes rolle

Norsk pater ante ikke at Benedikt ville abdisere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pater Pål Bratbak er pressetalsmann for Oslo katolske bispedømme og har fulgt pave Benedikt XVI tett. Han var svært overrasket da han fikk høre i dag at Benedikt abdiserer.

Pater Bratbak er på jobbreise i Jerusalem og skulle inn på Holocoust-museet der da han fikk nyheten på telefonen fra media hjemme i Norge.

- Jeg har ikke hørt annet enn at det skal være noe annet enn hans egen begrunnelse om svak helse som ligger bak den overraskende avgjørelsen. Jeg forstår den voldsomme interessene rundt abdiseringen. Det har jo ikke skjedd siden 1451 at en pave går med en slik begrunnelse. Og den katolske kirke er verdens største kristne kirkesamfunn med 1,2 milliarder tilhengere, sier Bratbak til Dagbladet.

- Ikke samme skuespilleren Han har registrert at er ulike synspunkter innen kirken på Benedikts rolle som arvtaker til mer karismatiske Johannes Paul II.

-  Personlig er jeg veldig glad for årene Benedikt har vært pave. Han er ikke den samme skuespilleren som Johannes Paul var utad. Men han har kommunisert svært godt innad i kirken.

- Aldri har så mange vært til audiens i Vatikanet som i hans periode. Det har bidratt til å styrke kirkens bredde vesentlig, sier Bratbak til Dagbladet.

Han har møtt pave Benedikt XVI en gang - i Peterskirken i 2008.

Husket Oslo - Han ante ikke at han skulle treffe en nordmann. Likevel husket han selv på strak arm at han hadde utnevnt biskop i Oslo. Det var ganske imponerende med tanke på at vi er veldig små i den store sammenhengen og at paven neppe skriver alle slike utnevnelsespapirer for egen hånd. Han utviste en utrolig tilstedeværelse i øyeblikket, sier pater Bratbak.

Den katolske kirke i Norge har hatt en voldsom økning i tilslutning de siste årene.  Antallet tilhenger har økt 2,5 gang siden 2006 fra om lag 40 000 til om lag 115 000 mennesker.

 MANGE BESØK:  Pave Benedikt XVI gir audiens til kardinal John Olorunfemi Onaiyeke i Vatikanet 26. november i fjor. FOTO: Tony Gentile REUTERS/NTB SCANPIX.
MANGE BESØK: Pave Benedikt XVI gir audiens til kardinal John Olorunfemi Onaiyeke i Vatikanet 26. november i fjor. FOTO: Tony Gentile REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer

- Forklaringen er arbeidsinnvandring, ikke at vi gjør en speiselt god jobb. Norge og Nord-Europa tilhører den lille delen av verden der den katolske kirke ikke er største kristne kirkesamfunn. Vi greier ikke å utføre tjenestene på en tilfredsstillende måte slik økningen har vært, og vi forhandler med Den norske kirke om å overta kirkebygninger.

- Er Vatikanet moden for en biskop fra den tredje verden neste gang ?

- Det tør jeg ikke tippe noe om, helt ærlig. Utnevnelsene av både Johannes Paul og Benedikt var store overraskelser. Og det kan godt komme en store overraskelse igjen. Det er ingen soleklare favoritter til å overta. Men historisk og statitisk er det greit å huske at Roma og Italia har sterke pavetradisjoner. Og ingen av de to siste pavene har vært italienere, sier pater Pål Bratbak.
 
Her er rekken over alle paver i Den katolske kirkes historie.

Benedikt XVI var den eldste pave som tiltrådte siden 1730 da han overtok som den katolske kirkes overhode i 2005 - 78 år gammel.

 

 VELSIGNET:  Pater Marcial Maciel får velsignelsen av pave Johannes Paul i Vatikanet i 2004. FOTO: Plinio Lepri, AP/NTB SCANPIX.
VELSIGNET: Pater Marcial Maciel får velsignelsen av pave Johannes Paul i Vatikanet i 2004. FOTO: Plinio Lepri, AP/NTB SCANPIX. Vis mer