NORGES STØRSTE BATTERI: I 2019-sesongen vil Skien-klubben Odd drives av rundt 2 700 solcellepanel, og landets største batteri. Foto: Fjuz Kommunikasjon / Skagerak Energilab Vis mer Vis mer Vis mer V... Vis mer

«Klimapodden: Tolv miljøløsninger»:

Neste sesong vil «Norges mest miljøvennlige fotballbane» drives av solenergi

I november sto solcelleanlegget på Skagerak Arena klart, og til våren vil Norges største batteri ligge i Skien.

Da Einar Håndlykken gikk fra miljøbevegelsen til å bli daglig leder i Odds ballklubb i 2013, bestemte han seg for at han skulle gjøre Skien-klubben til Norges mest miljøvennlige fotballklubb.

- Jeg fant fort ut av at dette var veldig lett. Det tror jeg vi brukte et kvarter på, så var det gjort, innrømmer klubblederen i Dagbladets «Klimapodden. Tolv miljøløsninger».

Hør hele episoden her:

Kan forsyne 30 eneboliger

Med hjelp fra samarbeidspartnere fikk klubben blant annet installert ladepunkt for elbiler, kildesortering av søppel, og fjernvarme. Så kom den noe ambisiøse ideen: Solceller på taket av hjemmebanen Skagerak Arena.

- Hele taket produserer nok strøm til å forsyne 30 eneboliger med strøm gjennom et helt år, opplyser Stian Reite i ABB.

Det var han, som i samtale med Håndlykken, fant ut at taket på Skagerak Arena egnet seg ypperlig for solenergiproduksjon.

Se hvordan i videoen øverst i saken.

Norges største batteri

ABB, som leverer løsninger for kraftdistribusjon, er en av fotballklubbens samarbeidspartnere. Det er de, sammen med kraftselskapet Skagerak Energi, som har gjennomført prosjektet.

Rundt 2 700 solcellepanel var installert i begynnelsen av november, og i løpet av våren vil Norges største batteri stå klart på parkeringsplassen utenfor Skagerak Arena.

- Overskuddsstrømmen fra produksjonen vil lade opp batteriet på dagtid, og så kan du bruke denne strømmen på kvelden og natta, forklarer Reitan.

Men det er ikke bare for å hjelpe klubben de sponser at selskapene har gjort som de har gjort.

- ABB ser at denne typen løsninger er veldig sentrale for det som skjer i kraftbransjen framover. Vi gjør dette for å videreutvikle løsningene våre, og når vi gjør det sammen med Odd, får vi mer oppmerksomhet for det, sier Reitan.

Mer lukrative for næringslivet

Klubbleder Håndlykken ønsker ikke at Odd-fansen skal frykte at solprosjektet går ut over penger til garderoben. Derfor har det vært avgjørende at samarbeidspartnerne ABB og Skagerak Energi, sammen med Enova, har tatt regninga på rundt 30 millioner kroner.

- I fotballen selger vi opplevelser til publikumet vårt, og så selger vi omdømme til næringslivet. Det omdømmet er vi veldig opptatt av, og det er først og fremst det som er butikken for Odd sin del. Selve prosjektet er ikke en stor butikk i seg selv, avslører Håndlykken.

- Det vi sitter igjen med er at vi bidrar til viktig teknologiutvikling i miljøets tjeneste, og vi får et bedre omdømme. Næringslivet ser at det å samarbeide med en grønn klubb er bedre enn å samarbeide med hvilke som helst annen klubb, sier han.

Nå som solcellene er i boks, blir vertikal dyrking av grønnsaker neste prosjekt for «Norges mest miljøvennlige fotballklubb».

Hør alle episodene fra «Klimapodden: Tolv miljøløsninger» i i alle podkastapper, som Acast, iTunes og Spotify.