KLAR FOR Å LAGE HISTORIE:- Bare en håndfull ganger gjennom historien er en generasjon blitt konfrontert med utfordringer så store, sa Barack Obama i natt. Den 20. januar blir Obama USAs 44. president. Her gjør han et stopp i Baltimore sammen med kona Michelle, visepresidenten hans Joe Biden, og Bidens kone Jill.   Foto: Scanpix
KLAR FOR Å LAGE HISTORIE:- Bare en håndfull ganger gjennom historien er en generasjon blitt konfrontert med utfordringer så store, sa Barack Obama i natt. Den 20. januar blir Obama USAs 44. president. Her gjør han et stopp i Baltimore sammen med kona Michelle, visepresidenten hans Joe Biden, og Bidens kone Jill. Foto: ScanpixVis mer

Neste stopp, Det hvite hus

Obama gjorde som Abraham Lincoln og tok toget til Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


ARLINGTON/VIRGINIA (Dagbladet.no): I bitende vinterkulde ble USAs påtroppende president hyllet av titusenvis av amerikanere på sin signingsferd mot Washington DC.

I en festklar hovedstad venter kanskje så mange som to millioner mennesker som har tatt turen dit, for å være med på den historiske begivenheten når Obama tas i ed.

I Lincolns fotspor
- Det som kreves av oss er en ny uavhengighets-erklæring, ikke bare for vår nasjon, men i våre egne liv og i våre egne hjerter - fra ideologi og snever tankegang, fordommer og intoleranse, sa Obama, da han fulgte i sporene til Abraham Lincoln.

Obama tok i går den samme togturen fra Philadelphia, Pennsylvania, til Washington DC, som Lincoln gjorde i 1861.

Før Obama, kona Michelle og deres to døtre gikk om bord på toget i Philadelphia, holdt Obama en tale der han trakk historiske paralleller mellom de utfordringene USA står overfor i dag og det som var utfordringene for nasjonens grunnleggere.

- Vi er her i dag ikke bare for å ære de patriotene som grunnla vår nasjon i Philadelphia eller forsvarte den i Baltimore, men for å fortsette og kjempe for saken de ofret så mye for. Prøvelsene vi har foran oss er annerledes, men de er vanskelige på sin måte. Bare en håndfull ganger gjennom historien er en generasjon blitt konfrontert med utfordringer så store, sa Obama, til en forsamling på 200 spesielt inviterte, ifølge ABC News.

Flere av dem felte tårer, mens Obamas datter Malia dokumenterte begivenhetene med digitalkameraet.

Hyllet av 40 000
Obama gjennomførte reisen i en gammel togvogn fra 1930, som var festet til et nytt og moderne Amtrak-tog. Med på den ni timer lange togreisen var nærmere 100 journalister og spesielt inviterte gjester.

Rundt selve togreisen var det et voldsomt sikkerhetsoppbud både langs bakken, fra lufta og til vanns. Til sammenlikning var frykten for et attentat mot Lincoln så stor, at deler av reisen ble holdt hemmelig og han ble smuglet fra et tog og over i et annet.

I går hadde innbyggerne flere på steder langs ruta trosset kulda og stilt seg opp for å vinke til Obama-ekspressen. I Wilmington, Delaware, stoppet toget for å plukke opp visepresident Joe Biden, som i 36 år har pendlet mellom Delaware og Washington.

Da Obama-familien gikk på scena, sang de 9000 frammøtte bursdagssang for Michelle, som fylte 45 år.

I Baltimore, som var det siste stoppet på turen, var kapasiteten på 26 000 tilskuere rundt byens krigsminnesmerke sprengt. I timene før hadde 10 000 tilskuere samlet seg i gatene rundt i påvente av Obamas ankomst.

- Jeg trodde kulda kanskje ville virke avskrekkende, sa Joe Skinner i Baltimore-politiet til Washington Post. Han og de andre tilstede kunne konstatere at nærmere 40 000 hadde gitt blaffen i gradestokken.

Tut, tut!
Det var en munter og til dels rørt Barack Obama som gjorde den historiske togreisen i går. Om bord på toget til Baltimore innrømmet han at det er visse ting selv en påtroppende president ikke vokser ifra.

- Du er aldri for gammel til å bruke hornet. Du drar i den og tut, tut, sa Obama.

Under en av talene sine i går avbrøt han plutselig seg selv for å rope tilbake: "Jeg elsker dere også".

Vel framme i Washington DC venter en hektisk tid fram mot innsettingsseremonien tirsdag. I morgen skal Barack og Michelle Obama
delta i arrangementer i regi av innsettelseskomiteen. Mandag skal de delta i markeringen av Martin Luther King jr-dagen.

Rundt to millioner mennesker er ventet til Washington tirsdag, ifølge CNN.  FBI har planlagt sikkerheten rundt innsettelsen siden juni. Store lastebiler, enorme mengder vann til brannslukking, nødhjelpsutstyr, veisperringer, overvåkning av luftrom og til sjøs er bare noen av ingrediensene som danner rammen for Obamas innsettelse.

Vis mer
OBAMAFEBER: Laterra Hopkins blir rørt av Obamas tale i Baltimore. Foto: Scanpix
OBAMAFEBER: Laterra Hopkins blir rørt av Obamas tale i Baltimore. Foto: Scanpix Vis mer
I HISTORISKE SPOR: Barack Obama gjør som Abraham Lincoln og tar toget til Washington D.C. før innsettelsesserimonien. Foto: Scanpix
I HISTORISKE SPOR: Barack Obama gjør som Abraham Lincoln og tar toget til Washington D.C. før innsettelsesserimonien. Foto: Scanpix Vis mer