Neste stopp: Høyesterett

Med 537 flere stemmer enn Al Gore, ble George Bush utropt til vinner i Florida i natt. Nå starter kampen for å få resultatet omgjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gores visepresidentkandidat Joe Liebermann bestred umiddelbart det offisielle resultatet fra valgkommisjonen i Florida. De pekte på at håndtellingen av stemmer i Palm Beach ikke ble ferdig innen fristen klokken 23.00 i går kveld og dermed ikke tatt med i resultatet. Stemmetellerne hadde omkring 1000 stemmer igjen å telle da fristen gikk ut. I Miami-Dade ble det ikke håndtelt stemmer i det hele tatt.

Håndtellingen fra det siste omstridte distriktet, Broward, gjorde at Gore halte kraftig inn på Bush' ledelse i valget. Ledelsen ble knappet inn fra 930 stemmer til 537.

Både George W. Bushs advokater og Al Gores advokater kvesser knivene. USAs høyesterett har akseptert anken fra George W. Bush og skal avgjøre om Floridas høyesterett brøt føderale lover da de tillot at håndtellingen av stemmer fikk fortsette ut over den fristen delstaten hadde satt for innlevering av stemmeresultater.

Partene skal levere den skriftlige argumentasjonen til høyesterett i morgen, og har fått halvannen time hver til muntlig argumentasjon fredag formiddag.

Juridisk rush

I påvente av høyesteretts behandling har begge parter meldt flere saker for retten i Florida. Gore-kampanjen vil ha gjenopptatt tellingen i Miami-Dade County, som ble stanset av valgstyret i fylket onsdag i forrige uke. Gore-kampanjen har også anlagt sak mot valgstyret i Palm Beach County som hadde strengere regler for hva som kunne aksepteres som en gyldig stemme enn andre valgstyrer, og vil legge inn protest mot det valgresultat som foreligger fra Palm Beach.

Bush-kampanjen har anlagt sak for å få en ny gjennomgang av omdiskuterte stemmer fra militært personell i utlandet i fire valgdistrikt i Florida.

Hvis de ni dommerne i høyesterett skulle komme med en kjennelse som slår fast at håndtellingen ikke skulle fortsatt etter 14. november, sier de samtidig at George W. Bush vant presidentvalget.

Dermed skulle det hele være avgjort, under normale omstendigheter. Men representanter for både Gore og Bush hevder imidlertid at uansett hva høyesterett måtte komme fram til finnes det fortsatt juridisk manøvreringsrom for presidentkandidatene.

Tidspress

Florida-parlamentet må utpeke valgmennene som skal være med på å velge president seinest 12. desember. I det republikanskdominerte delstatsparlamentet i Florida frykter man at et endelig valgresultat ikke vil foreligge innen fristen. Enkelte har tatt til orde for å velge valgmenn selv om det ikke foreligger et gyldig valgresultat. Det vil helt sikkert bli gjenstand for en ny rettstvist. Andre republikanere i parlamentet, som er blitt kraftig provosert av Gore-kampanjens rettssaker, sier at de vil stemme på valgmenn som er Bush-tilhengere, selv om Gore til slutt skulle bli valgets vinner.

Uavhengig av utfallet av de pågående rettssaker og frister har begge parter gjort det klart at de vil fortsette å utnytte alle tenkelige juridiske muligheter for å bli den som flytter inn i Det hvite hus 20. januar.