Nesten 10 000 asylsøkere hittil i år

14 000 i hele rekordåret 2008.

- IKKE ØNSKELIG:  - Dette er ikke en ønsket utvikling, kommenterte statsminister Jens Stoltenberg etter at halvårstallene med økningen i asylstrømmen var klare. I juli ble tendensen forsterket. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
- IKKE ØNSKELIG: - Dette er ikke en ønsket utvikling, kommenterte statsminister Jens Stoltenberg etter at halvårstallene med økningen i asylstrømmen var klare. I juli ble tendensen forsterket. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I løpet av årets sju første måneder er det kommet 9.900 asylsøkere til landet. Bare i juli måned kom det 1.734 nye asylsøkere til Norge, viser de ferske månedstallene som NTB har innhentet fra Utlendingsdirektoratet.


Dermed peker årets asyltall mot himmels til tross for at regjeringen har satt i verk flere innstrammingstiltak. Seinest 1. juli i år lanserte fagstatsråd Dag Terje Andersen åtte nye tiltak. Rekordtilstrømmingen i 2008 blir passert med samme utviklingstakt som julitallene viser. 


I årets sju første måneder kom det 45 prosent flere asylsøkere enn rekordåret 2008.


- Dette er ikke en ønsket utvikling. Vi ønsker å gi asyl til de som trenger beskyttelse. Men veldig mange som kommer, trenger ikke beskyttelse, og det er et problem, sa statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet 10. juli.

Da hadde UDI akkurat lagt fram halvårstall som viser at dobbelt så mange har fått innvilget asyl første halvår i år som samme periode i fjor.

- Innvandringsnaivt
Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen var raskt ute da og konkluderte med at innvandringspolitikken er helt ute av kontroll.

- Norge oppfattes som det landet i Europa som er mest innvandringsnaivt. Derfor søker så mange folk seg hit, sa Amundsen til Dagbladet etter de ferske halvårstallene.

Nesten halvparten av de 1.734 asylsøkerne i juli kom fra Afghanistan og Eritrea.

I juli i fjor ble det registrert 1.437 søknader. Det betyr at 2009 ligger an til å bli et nytt rekordår.


Dobling i fjor - flere i år

I fjor kom det 14.431 asylsøkere til Norge, noe som var mer enn en dobling i forhold til året før. Tallene for juli med en akselrering i økning tross innstrammingstiltak, pekr mot at 2009 blir et nytt rekordår.

 UTVIDER: Lier statlige asylmottak i Buskerud må også i sommmer utvide med telt inne på leirområdet for å gå plass til den økende strømmen av asylsøkere. Julitallene fra Utlendingsdirektoratet viser markert økning fra juli i fjor. Foto: BERIT ROALD, SCANPIX.
UTVIDER: Lier statlige asylmottak i Buskerud må også i sommmer utvide med telt inne på leirområdet for å gå plass til den økende strømmen av asylsøkere. Julitallene fra Utlendingsdirektoratet viser markert økning fra juli i fjor. Foto: BERIT ROALD, SCANPIX. Vis mer

Vel 5.700 av de 9.900 asylsøkerne i år kommer fra de fire landene Afghanistan, Eritrea, Somalia og Irak.


1.417 personer har opplyst at de er mindreårige, 1.003 av disse kommer fra Afghanistan.

I første halvår i år har UDI behandlet 6.404 asylsøknader.

2.583 personer, vel 40 prosent, har fått asyl, opphold på humanitært grunnlag eller annen beskyttelse i Norge. 


I går varslet justisminister Knut Storberget skjerpet innsats fra myndighetene for å frakte ut kriminelle asylsøkere som har brutt vilkår for opphold.

Aftenpostens opptelling av de siste politisakene med den åpenlyse narkotikatrafikken i Oslo sentrum, viser at bare 13 av 164 asylsøkere som er tatt for narkohandel, er utvist fra landet.