Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten 100 000 evakuert: - En farlig, uforutsigbar og meget alvorlig brann

Enorm skogbrann i Canada.

UTBRENT: Bildene levner ingen tvil om hvor katastrofal brannen har vært for nabolag i Fort McMurray. FOTO: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB scanpix
UTBRENT: Bildene levner ingen tvil om hvor katastrofal brannen har vært for nabolag i Fort McMurray. FOTO: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede tirsdag denne uken ble 88 000 mennesker evakuert fra Fort McMurray i Canada på grunn av den voldsomme skogbrannen, som nå skal dekke et område på 101 000 hektar, eller 1000 kvadratkilometer.

Fort McMurray ligger nordøst i provinson Alberta, som ligger sørvest i Canada.

- Dette er en farlig, uforutsigbar og meget alvorlig brann, sier ministeren for sivil beredskap, Ralph Goodale ifølge Bloomberg.

«Et monster» Skogen i området er meget tørr, noe som gir brannen gode muligheter til å vokse seg større og farligere. Brannen kan i verste fall bli dobbelt så stor innen lørdagen er over.

Brannfolk fra provinsene rundt Fort McMurray blir nå hentet inn for å bidra i kampen mot brannen, som Goodale omtaler som «et monster av en brann», skriver Toronto Star.

Det skal heller ikke være noe hjelp å få av været. Det er fremdeles meldt tørt vær og vind. Området skal ikke ha hatt regnmengder av betydning på to måneder, og fredag antydet brannsjefen i Alberta, Chad Morrison, at «brannen kommer til å fortsette veldig lenge om ikke det forandre seg».

- Veldig utfordrende dag Temperaturer på opp mot 28 grader gjør også slukkearbeidet ekstra utfordrende.

- Det kommer til å bli en ekstremt brannfarlig dag. I dag vil helt sikkert bli en veldig, veldig utfordrende dag og brannens vekstpotensial er ganske stor, sier Matthew Anderson, en talsmann for styresmaktene i Alberta, til CBS News ifølge The Guardian.

Brannen har så langt lagt hele nabolag i ruiner. Flesteparten av de 88 000 som flyktet fra brannen forlot sine hjem uten å ane hva slags skjebne hjemmene deres gikk mot.

Over 1600 hjem har gått tapt til flammene så langt, men ingen mennesker har mistet livet.

Under evakueringen av innbyggerne i området tirsdag denne uken flyktet rundt 20 000 til brakkebyer nord for Fort McMurray.

- En krigssone Fredag skal 7500 personer ha blitt bragt fra brakkebyene, gjennom Fort McManus og i trygghet. Da fikk også innbyggerne et første glimt av de voldsomme brannskadene.

- Det så ut som en krigssone. Det var sjokkerende å se de skadde, utbrente bilene langs veikanten. Jeg føler meg heldig som kom meg ut derfra, fortalte Jim Dunstan til Toronto Star.

Han forlot byen sammen med sin kone Tracy og deres to unge sønner. De rømte fra flammene og røyken tirsdag, men bilen deres gikk tom for drivstoff.

- Det var ganske skremmende, spesielt siden vi har barn. Det var så mye røyk at det sved i øynene. Vi har det bedre nå som vi har kommet oss bort fra det, sier Tracy Dunstan.

60 milliarder kroner Goodale i beredskapsdepartementet håper at de i løpet av lørdagen skal klare å bringe ytterligere 7.500 i sikkerhet. Man frykter nemlig at brannen kan spre seg til brakkebyene nord for byen.

En analytiker har anslått at forsikringsselskapene kan måtte punge ut over 7 milliarder dollar, det vil si nærmere 60 milliarder norske kroner.

VARME:  Hva som startet brannen er usikkert, men det kan ha vært lyn. FOTO: Jonathan Hayward / The Canadian Press via AP / NTB scanpix
VARME: Hva som startet brannen er usikkert, men det kan ha vært lyn. FOTO: Jonathan Hayward / The Canadian Press via AP / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!