ØKER: Antall tamrein som døre på Finnmarksvidda, fortsetter å øke. I fjor rapporterte reineiere at 96 887 rein døde på vidda.
Foto: Geir Bølstad/Dagbladet
ØKER: Antall tamrein som døre på Finnmarksvidda, fortsetter å øke. I fjor rapporterte reineiere at 96 887 rein døde på vidda. Foto: Geir Bølstad/DagbladetVis mer

Nesten 100 000 reinsdyr døde på vidda i fjor

- Uakseptabelt, sier tidligere riksrevisor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall tamrein som dør på Finnmarksvidda, fortsetter å øke. I fjor døde nesten 100 000 rein, og tidligere riksrevisor Jørgen Kosmo retter nå kritikk mot myndighetene.

Kosmo sier til NRK at Riksrevisjonen påpekte det høye antallet reindødsfall til myndighetene flere ganger. I fjor rapporterte reineieren at 96 887 rein døde på vidda.

- Du kan godt si at det har vært et økende problem de siste 15 årene. Riksrevisjonen påpekte flere ganger risikoen for fullstendig nedbeiting av beiteareal i Finnmark, og det ble bedt om at noe ble gjort. At Landbruksdepartementet fra skiftende regjeringer ikke har greide å ta det initiativet som har vært nødvendig for å redusere reintallet, er fullstendig uakseptabelt, sier Jørgen Kosmo.

Reineierne melder inn de fleste dødsfallene som rovdyrangrep. Men myndighetene og ekspertene mener de fleste kreperer av sult på grunn av en nedbeitet Finnmarksvidda.

Flere landbruksministre har forsøkt å få ned tallet på tamrein på Finnmarksvidda, men det er i stedet blitt flere.

(NTB)