Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten 1000 etterlyst i Norge

I underkant av 1000 mennesker er til enhver tid etterlyst av norsk politi gjennom Kripos. 75 av dem har vært ønsket av politiet i over ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For øyeblikket har 856 personer navnet sitt i Kripos sine samlelister. De eldste etterlyst-meldingene er fra 1988. 52 personer har vært etterlyst for straffbare forhold i tolv år - uten å bli tatt.

Men selv om de er etterlyst for alt fra bedrageri til voldtekt og drapsforsøk, jobber ikke politiet aktivt for å finne dem.

- Det å etterlyse en person oppfattes ofte som mer rutinemessig enn dramatisk, sier Vigleik Antun, leder ved registeravsnittet ved Kripos (Kriminalpolitisentralen) til Dagbladet.no.

Oslo i en klasse for seg

- Ofte er det vanskelig å komme i kontakt med vedkommende. Mange mangler fast bopel, de har verken inntekt eller arbeid. En etterlysning er politiets eneste middel for å få tak i dem. Da vet man at kolleger som kommer i kontakt med den etterlyste helt rutinemessig vil sette ham eller henne i kontakt med etterforsker.

Kripos sin oversikt fra alle politidistriktene i Norge viser at tre personer er etterlyst for drapsforsøk. En av sakene er seks år gammel, mens to menn ble meldt etterlyst i år. 14 menn er etterlyst for voldtekt. Den eldste saken er ti år gammel.

Statistikken domineres av menn mellom 30 og 40 år. Ofte tilhører de løsgjengermiljøet, ifølge Antun. Kvinner er etterlyst for mindre alvorlige forhold enn menn.

Oslo politidistrikt troner soleklart på etterlyst-toppen. Nærområdene Romerike, Follo og Asker og Bærum lider under nærheten til Oslo, og følger like etter på statistikken.

- Byer som Bergen og Trondheim kan ikke sammenlignes med hovedstaden på dette området, sier Antun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media