Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten 1300 ansatte berøres av skatteendring

KrF beskriver det som et rent tap at kommunale skatteoppkreverkontorer legges ned over hele landet neste sommer. NKKF-topp tror flere ansatte vil slutte i protest.

KAKE: Slik er statsbudsjettet fordelt forklart via en marsipankake. Vis mer

I forslaget til statsbudsjett for neste år, går det fram at regjeringen vil legge ned kommunale skatteoppkreverkontorer og legge hele oppgaven inn under skatteetaten.

Det betyr at 227 kommunale skatteinnkreverkontorer forsvinner på landsbasis, og legges innunder de 56 kontorene skatteetaten har igjen i de ulike fylkene.

Ifølge skatteetaten har kommunene rapportert at de har 1279 årsverk som jobber med skatteoppkreving i dag - og finansdepartementet antar at «det store flertallet» av disse vil bli med over til skatteetaten, eller at skatteetaten vil sørge for annen jobb til dem.

Norges kemner og kommuneøkonomers forbund (NKKF) er ikke fornøyde.

- Finansministeren har prøvd dette to ganger før, og det er ikke noe overraskende at hun prøver seg på nytt. Det vi er overrasket over er at det skjer midt i et arbeid hvor man gjennomgår den totale skatteinnkrevingen i Norge, sier generalsekretær Asbjørn O. Pedersen i NKKF til Dagbladet.

FÅR IGJEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvilke grupper som får igjen på statsbudsjettet. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Tas ille opp

Han tror nyheten blir tatt ille opp hos de ansatte i kommunale skatteinnkreverkontorer i dag.

- Mange vil sikkert finne seg nye jobber, fordi de ikke innfinner seg med å bli lagt under skatteetaten. Et annet poeng er reiseveien til jobb for folk. Det er aldri noe hyggelig å gå fra å kjøre ti minutter til jobben for plutselig å måtte reise seks-sju mil, sier han.

- Den største bekymringa er likevel at man mister den lokale tilhørigheten. Skatteoppkreveren er blitt et sted næringslivet og andre oppsøker fordi det ikke er mulig å komme i kontakt med skatteetaten, sier Pedersen, og viser til at en rekke av skatteetatens kontorer er blitt lagt ned de siste årene.

Hovedårsaken til å gjøre en slik endring, er å profesjonalisere og forenkle innkrevingen av skatt i Norge, samtidig som grepet også skal sikre bedre likebehandling, rettssikkerhet, og større muskler i kampen mot svart arbeid.

Vil spare 350 millioner årlig

Med den nye organiseringen vil man bruke 429 færre årsverk til å gjøre jobben med skatteoppkreving, sammenlignet med i dag, anslår regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett.

Innsparingen skal ifølge skatteetaten skje ved naturlig avgang i årene som kommer.

Regjeringa mener det er en årlig innsparingsmulighet på 370 millioner kroner.

Pedersen tror det er kraftig overvurdert hvor mye man vil spare - og påpeker at det faktisk er sånn at de små kommunale innkrevingskontorene har en langt mer effektiv innfordring enn det skatteetaten selv har i dag.

- De små er faktisk de beste på å drive innfordring, det kan vi dokumentere. Skulle man legge til grunn samme innfordringsgrad på skatter som skatteetaten har på moms, risikerer vi et milliardtap. Spørsmålet er hvorfor man virkelig tør å utfordre det som er en suksess?, spør Pedersen.

FÅR KJEFT: Leder for Rødt Bjørnar Moxnes fikk kjeft av stortingspresidenten under sitt innlegg. Video: Stortinget / Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Åpen på nederlag

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var raskt ute med å angripe det han mener er nok et eksempel på distriktsfiendtlig sentralisering fra regjeringens side.

KrF har også vært åpen på at denne saken er et nederlag for dem.

- Dette er et rent KrF-tap og en sak der vi hadde et annet primærstandpunkt som vi tidligere har forsvart i Stortinget, sier KrFs finanspolitiske talsperson Tore Storehaug til NTB.

- Det viktige for oss er at vi har fått en annen løsning enn sist, med flere kontorer som blir foreslått opprettholdt og en netto utflytting fra Oslo og Bærum, sier han.

- Ikke sentraliserende

Venstres parlamentariske leder Terje Breivik forsvarer også skattereformen.

Statsminister Erna Solberg (H) har også benektet at grepet vil være sentraliserende.

- Det er Oslo og Bærum som får de store nedtrekkene, og vi får en samling på distriktssteder som Otta, Leira og Tynset og mange andre små og mellomstore steder, sier hun til NTB.

- Det er ikke sentraliserende, fastslår Solberg.

Da hun presenterte statsbudsjettet i dag, angrep også finansminister Siv Jensen Vedum, og argumenterte for at det neppe kan kalles sentralisering.

- Jeg tenkte jeg skulle vise representant Vedum et kart over det han kaller sentralisering. 56 kraftsamlende steder som kan gå mer systematisk til verks for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og useriøse arbeidsgivere. Er ikke det også et viktig mål for stortinget? spurte hun, ifølge VG.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media