ENDRINGER I POSTNUMMER: 19 000 husstander og 2000 bedrifter får nytt postnummer fra 1. oktober. Det er i Trondheim de fleste endringene skjer. Foto: © Morten Løberg / Samfoto
ENDRINGER I POSTNUMMER: 19 000 husstander og 2000 bedrifter får nytt postnummer fra 1. oktober. Det er i Trondheim de fleste endringene skjer. Foto: © Morten Løberg / SamfotoVis mer

Nesten 20 000 husstander får nytt postnummer

Mange nordmenn må pugge i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra 1. oktober får 19 000 husstander og 2000 bedrifter i Norge nytt postnummer eller nytt poststedsnavn.

14 000 av husstandene som får endret nummer befinner seg i Trondheim, hvor det vil bli innført åtte nye postnummer.

Andre endringer skjer i Stathelle, som nå skal deles inn i fire postnummer, Jessheim får et postnummer til, mens poststedsnavnet Kopardal endres til Løkta. Noen postnummer som ikke er i bruk skal også fjernes.

- Årlig endring Pressesjef i Posten Norge, John Eckhoff, forklarer at det hvert år den 1. oktober innføres endringer av postnummer i Norge.

- Dette er en årlig endring, hvor vi samler opp nummer som må endres, sier han.

De største endringene skjer i Trondheim på grunn av et behov for opprenskning, ifølge pressesjefen.

- Vi har ikke gjort noen særlige endringer der på 30 år, så vi hadde et behov for et mer finmasket postnummernett, sier han.

Postnumrene endres for å få en mer effektiv postdistribusjon, i tillegg til at det har kommet ønsker fra kommuner, organisasjoner, velforeninger og kunder som ønsker å endre sin postadresse på grunn av lokale eller historiske forhold.

- Det er en tilpasning til et mer moderne postsystem. Et postnummer bør ikke ha for mange husholdninger eller bedrifter, og vi må også tilpasse sorteringa til post i butikk, sier han.

Han nevner netthandel som en konkret grunn til flere av endringene.

Kongen har eget postnummer - Grunnen til at vi går ut med denne informasjonen nå, er at vi er pålagt å informere kundene våre om dette tre måneder før det trer i kraft, sier han.

Alle som blir berørt av endringene får også beskjed om dette før 1. august. Eckhoff forklarer at posten selv gir beskjed til blant annet folkeregisteret og brønnøysundsregisteret, slik at endringene stort sett skjer av seg selv.

- Men vi varsler ikke private forbindelser, slik som venner og slektninger, og hvis man abonnerer på blader og aviser så må man endre postnummeret selv, sier han, og legger til:

- Men så er det sånn at post som er merka med det gamle postnummeret også kommer fram, men det kan da bli forsinka.

I Norge har flere postmottakere eller bygninger egne postnummer. Blant annet har posten selv nummeret 0001, mens kong Harald har fått nummeret 0010.

Sistnevnte trenger i denne omgangen ikke å ta seg bryet med å sende ut nytt postnummer til venner og kjente, ifølge Eckhoff.

- Nei, det er ikke jeg varsla om, i alle fall, sier han.