ET GLIMT AV VERDENSROMMET: Det ser ut som et motiv fra en science fiction-film, men egentlig er det søyler av kjølig hydrogengass og støv vi ser. Foto: NASA
ET GLIMT AV VERDENSROMMET: Det ser ut som et motiv fra en science fiction-film, men egentlig er det søyler av kjølig hydrogengass og støv vi ser. Foto: NASAVis mer

Nesten 20 år skiller disse to bildene

Et av NASAs vakreste bilder, «Skaperverkets søyler», er blitt enda vakrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hubble-teleskopet har tatt flere tusen bilder siden det ble sendt opp i verdensrommet i 1990.

Blant de mest kjente bildene er «Skaperverkets søyler», som ble tatt i 1995.

Stjernefødende søyler Bildet viser stjernefødende søyler i Ørnetåken (M16), som befinner seg rundt 6500 lysår fra jorda.

Disse spøkelsesaktige tårnstrukturene er egentlig søyler av kjølig hydrogengass og støv, og er inkubatorer for nye stjerner.

Søylene er svært store - søylen til venstre på bildet er omtrent fire lysår fra topp til tå. Dette tilsvarer avstanden fra sola til den nærmeste stjerne.

Kåret til vakreste bilde Motivet «Skaperverkets søyler» ble så populært at det seinere har dukket opp i både filmer, tv-show, plakater og bøker.

Den mest ihuga fansen har også kunnet sikre seg t-skjorter, puter og frimerker med det ettertraktede motivet.

Leserne av nettstedet Norsk Romsenter kåret Hubble-bildet til det vakreste romteleskopet noen sinne har tatt.

ØRNETÅKEN: Dette bildet ble offentliggjort i forbindelse med Hubbles 20-årsdag for snart fem år siden. Foto: NASA
ØRNETÅKEN: Dette bildet ble offentliggjort i forbindelse med Hubbles 20-årsdag for snart fem år siden. Foto: NASA Vis mer

Og nå, i forbindelse med at teleskopet fyller 25 år i april, har det snudd linsene tilbake til de berømte søylene for å ta nye og bedre bilder, melder NASA. Bildene er ikke blitt mindre vakre denne gangen.

Hubble har fotografert med både synlig og infrarødt lys. Bildene offentliggjøres i forbindelse med et møte i den amerikanske astronomiske foreningen i Seattle.

28 000 kilometer i timen Teleskopet ble designet allerede i 1970-årene og ble skutt opp 24. april 1990, som et samarbeidsprosjekt mellom den europeiske romorganisasjonen ESA og NASA.

Hubble-teleskopet er oppkalt etter den amerikanske astronomen Edwin Hubble, som i 1929 oppdaget universets utvidelse. Med et speil på 2,4 meter i diameter er romteleskopet det største optiske teleskopet i verdensrommet. Hele teleskopet er 13,3 meter langt.

STJERNER: Det infrarøde lyset gjør at støvskyene nesten forsvinner i et hav av stjerner. Foto: NASA
STJERNER: Det infrarøde lyset gjør at støvskyene nesten forsvinner i et hav av stjerner. Foto: NASA Vis mer

Det svever cirka 580 km over jordas overflate med en hastighet på rundt 28 000 km/t.

SYNLIG VS. INFRARØDT LYS: Disse bildene av en tre lysår høy støvsøyle viser tydelig forskjellen. Bildet til høyre er tatt med infrarødt lys. Foto: NASA
SYNLIG VS. INFRARØDT LYS: Disse bildene av en tre lysår høy støvsøyle viser tydelig forskjellen. Bildet til høyre er tatt med infrarødt lys. Foto: NASA Vis mer