Nesten 24 000 barn rammes av streiken

Fra mandag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag morgen vil bortimot 24 000 barn merke at førskolelærere og lærere streiker. Foreldre som må være hjemme med barna, har få rettigheter.- Det er nesten litt trist, for det er ikke mye man kan kreve fra arbeidsgiveren. Man kan ta fridager, enten lønnet eller ulønnet, sier rettshjelper Øyvind Hasli hos Webjuristene til NTB.

8 600 i Bergen

Det er i Bergen flest barn kommer til å bli rammet av streiken. Hele 8 600 barn berøres ved at skolene og barnehagene er stengt eller har et redusert tilbud.

I Bærum og Oslo er det henholdsvis 5 700 og nærmere 5 000 barn som rammes. Også barn i Karmøy (1 650) og Tromsø (3 300) vil merke streiken.

I alle kommunene er det noen barnehager og skoler som har et tilbud selv om flere av lærerne eller førskolelærerne er tatt ut i streik. Foreldre oppfordres til å følge med på kommunenes hjemmesider eller kontakte skolene eller barnehagene direkte.

Kan ikke kreve lønn


For foreldre kan det være greit å vite at arbeidsgivere ikke kan nekte foreldre å være hjemme med barna. Det er ikke gyldig oppsigelsesgrunn, men foreldre som må være hjemme med barna, kan heller ikke kreve lønn fra arbeidsgiver.

- Da må det enten bli en forhandling, eller så må man ha en særskilt arbeidskontrakt om dette, sier Øyvind Hasli.

Alternativene man har er å ta ferie, avspasere eller ta permisjon uten lønn. Sykedager kan man kun ta ut dersom du selv eller barnet faktisk er sykt. Man har ikke rett på omsorgspenger i forbindelse med at man passer et barn fordi barnehagen eller skolen er tatt ut i streik.


Usikkerhet før eksamen


Streiken rammer ikke bare barn og foreldre, den har også skapt stor usikkerhet for elever som skal ha eksamen i videregående skole. Direktør Petter Skarheim i Utdanningsdirektoratet kan imidlertid berolige elevene.
 
Han sier til NTB at det ved tidligere anledninger har vært vanlig å gi standpunktkarakter til elever som uforskyldt ikke får tatt eksamen i faget. Det betyr at de blir fritatt for eksamensvurdering. (NTB)