Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten 5 milliarder i minus for Kværner

Kværner hadde i første kvartal i år et underskudd på 4,85 milliarder kroner. Det katastrofale resultatet skyldes i stor grad forsøk på å snu den elendige økonomien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet per aksje var et tap på 112,11 kroner, inkludert utgiftene til restrukturering. Første kvartal 1998 var det en fortjeneste på 3,77 kroner per aksje.

- Det er klart disse resultatene er svært lite tilfredsstillende, selv om kjernevirksomheten i det nye Kværner går som planlagt, sier konsernsjef Kjell E. Almskog i en kommentar.

Minus 858

Resultat før skatt endte på minus 858 millioner kroner før kostnadene til restrukturering er tatt med. Tilsvarende tall i fjor var pluss 224 millioner.

Driftsresultat ble minus 391 millioner kroner. I første kvartal i fjor var driftsresultatet pluss 343 millioner. Resultatet i fjerde kvartal i fjor var et tap på 222 millioner.

Omsetningen var 18,5 milliarder kroner mot 20 milliarder i samme kvartal i fjor.

Det er foreløpig ikke tatt noen avgjørelse om hvordan Kværner skal avvikle sin virksomhet innenfor skipsbygging. Konsernet arbeider videre med forskjellige alternativer.

Skipsbyggingen hadde et samlet tap på 114 millioner kroner i første kvartal mot en fortjeneste på 74 millioner i samme periode i fjor. Ordreinngangen har falt dramatisk fra 11,7 milliarder kroner til 341 millioner kroner i første kvartal. Det er også ventet fortsatt lav ordreinngang i annet kvartal.

Nedbemanning

Tiltak for å redusere bemanningen ved skipsverftene er allerede satt i verk, og den vil bli redusert med om lag 1.000 personer i løpet av de kommende månedene.

Kværner har som mål å redusere gjelden med 7 milliarder kroner innen utgangen av neste pr. Netto rentebærende gjeld økte med 1,4 milliarder kroner til 12,2 milliarder ved utgangen av mars på grunn av en økning i arbeidskapitalen på 1,1 milliarder.

Salget av eiendeler de tre første månedene beløp seg til 363 millioner kroner, og det ga en gevinst på 3 millioner kroner.

Resultatene går opp for energi og konstruksjon - et av de områdene som selskapet satser på fremover. Energi og konstruksjon hadde et resultat før skatt på 130 millioner kroner mot 94 millioner i samme periode i fjor. Ordrereserven har økt.

Derimot har kjerneområdet olje og gass tapt penger. Resultat før skatt har et underskudd på 65 millioner kroner mot en fortjeneste på 9 millioner i samme periode i fjor. Ordrereserven er imidlertid bedre.