Nesten 50 drepte i storby i Kenya i løpet av natten

48 personer er drept og brakt inn til et likhus i byen Kisumu vest i Kenya i løpet av natten. Om lag 100 personer er drept i den kenyanske storbyen under urolighetene de siste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De har brakt inn 48 lik, deriblant tre barn. 44 av dem hadde ferske skuddskader, og fire var drept med macheter, sier en ansatt ved likhuset.

I tillegg har minst 53 personer blitt drept i sammenstøt med politiet og kamper mellom rivaliserende grupper i samme by de siste to dagene.

Byen er Kenyas tredje største, og et kjerneområde for opposisjonens presidentkandidat Raila Odinga.

Opposisjonen anklager regjeringspartiet for omfattende valgfusk, og urolighetene startet da president Mwai Kibaki ble utropt som valgvinner og tatt i ed for en ny femårsperiode søndag.

Observatører krever granskning

Det omstridte valget i Kenya ble ikke gjennomført på en måte som samsvarer med internasjonale standarder for demokratiske valg, sier EUs valgobservatører.

Den europeiske gruppen med valgobservatører la i dag fram en rapport om gjennomføringen av valget i Kenya i forrige uke.

Observatørene mener også at det bør iverksettes en uavhengig gransking av valgresultatene.

BLODIGE SAMMENSTØT: En mann med skuddskader på gulvet på et sykehus i Kisumu i Kenya. Foto: REUTERS/James Akena/Scanpix
BLODIGE SAMMENSTØT: En mann med skuddskader på gulvet på et sykehus i Kisumu i Kenya. Foto: REUTERS/James Akena/Scanpix Vis mer

- Hevnaksjoner

Kirkens Nødhjelp er bekymret over meldinger om vold og hevnaksjoner mellom etniske grupper i Kenya.

– Vi får nå rapporter om hevnaksjoner og sterk polarisering på grunnlag av etnisitet. Dette er meget bekymringsfullt, uttaler Kirkens Nødhjelps regionale representant, Odd Evjen, i en pressemelding.

Kirkens Nødhjelp har bevilget 250.000 kroner fra sitt katastrofefond for å øke innsatsen i Vest-Kenya og i slumområdene rundt hovedstaden Nairobi.

Mange mennesker mangler mat og husly etter de voldelige urolighetene som har oppstått etter presidentvalget forrige uke, og det meldes om flere hundre drepte siden valget 27. desember.

– En fredelig utvikling avhenger av at sannheten om valgresultatet kommer fram, sier Evjen, som tidligere i dag var på vei inn i Nairobi.

(NTB)

OVER 140 DREPT: En demonstrant i Kibera-slummen utenfor Nairobi etter sammenstøt med politiet i går.