EBOLA-UTBRUDD: Ebola-epidemien fikk sitt utbrudd i mars og har så langt kostet nesten 700 menneskeliv. Foto: REUTERS/Samaritan's Purse/Handout via Reuters
EBOLA-UTBRUDD: Ebola-epidemien fikk sitt utbrudd i mars og har så langt kostet nesten 700 menneskeliv. Foto: REUTERS/Samaritan's Purse/Handout via ReutersVis mer

Nesten 700 døde: Frykter at livsfarlig Ebola-utbrudd skal komme til Europa

- Det er noe vi må forberede oss på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ebola-utbruddet er en trussel mot Storbritannia, sier Storbritannias utenriksminister Philip Hammond, ifølge den britiske avisa The Independent.

Regjeringen skal i løpet av de neste dagene holde et krisemøte for å diskutere hva de skal gjøre om viruset sprer seg til Storbritannia.

Frykten for et globalt utbrudd økte ytterligere i forrige uke, ifølge The Independent, da en mann som viste tegn på at han bar viruset fikk lov til å reise fra Liberia til Nigeria med fly, hvor han senere døde av Ebola-viruset.

- Krise Så langt har nesten 700 mennesker i Vest-Afrika mistet livet i det som er det største Ebola-utbruddet noensinne. Utbruddet som startet i Guinea i februar, har spredd seg til Sierra Leone og Liberia, og det er også oppdaget tilfeller i Nigeria.

I dag finnes det ingen kur eller medisin. Nå frykter utenriksministeren i Storbritannia at det livsfarlige viruset havner i Europa.

- For øyeblikket tror vi ikke noen britiske statsborgere i utlandet er berørt, og vi er ganske sikre på det ikke er noen tilfeller i Storbritannia. Men det er en trussel, og det er noe vi må forberede oss på, sier Hammond.

Doktor Brian McCloskey, sier til The Independent at Ebola-viruset representerer «den mest akutte helsekrisa overfor Storbritannia i dag».

90 prosent dødelighet Sykdommen har opptil 90 prosent dødelighet i noen tilfeller, og eksempler på symptomer er oppkast, diaré, utslett og blødning fra øyne, nese og munn.

- Vi jobber med å forsikre oss om at alle vet hva de skal gjøre, om situasjonen eskalerer, sier McCloskey.

Alle leger i Storbritannia har fått beskjed om å se opp for pasienter som viser tidlige symptomer på Ebola, spesielt hvis de har vært i Vest-Afrika den siste tida.

- Meget alvorlig Ebola-utbruddet skal ha startet sørøst i Guinea i februar i år, og det skal ha tatt seks uker å identifisere hva slags virus det var snakk om.

Nå har også viruset begynt å spre seg til leger som kjemper mot smitten. En av de fremste legene i kampen viruset, Sheik Humarr Khan, mistet livet til sykdommen i går. To amerikanske leger har også blitt smittet av viruset under sitt arbeid i Liberia.

Nødhjelpskoordinator Lindis Hurum, i Leger uten Grenser har vært i Liberia i fire uker. Hun ser ingen bedring i situasjonen.

- Situasjonen er fortsatt meget alvorlig, og vi jobber under vanskelige forhold. Her i Monrovia hvor jeg jobber så dør 90 prosent av de som blir smittet, sier Lindis Hurum i Leger uten grenser til Dagbladet.