Nesten 8000 seksuallovbrudd anmeldt i fjor

Politiet registrerer en sterk økning i anmeldelser av seksuallovbrudd, viser kriminaloversikten for 2017. Hvert tredje overgrep gjelder barn. 

POLITIDIREKTØR: Odd Reidar Humlegård.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
POLITIDIREKTØR: Odd Reidar Humlegård. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Økningen skyldes både en reell økning og en avdekking av mørketall, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård da han la fram statistikken onsdag.

Anmeldte lovbrudd for seksuell omgang med barn i alderen 14–16 år, samt seksuell omgang med barn under 16 år økte med 6,1 prosent fra 2016 til 2017, mens seksuell omgang og voldtekt av barn under 14 år økte med 18,4 prosent.

Han sier sakene også er blitt mer komplekse de siste årene.

- Når politiet starter med det som ser ut som enkeltstående handling, ender ofte med stort omfang, mange involverte både fornærmede og siktede, sier han.

Politidirektøren tror mer informasjon og kampanje for å få folk til å anmelde har gjort at terskelen for å gå til politiet er blitt lavere.

For femte år på rad går antall anmeldelser ned. I 2017 ble det anmeldt 5,3 prosent færre saker enn året før. På fem år er nedgangen på 18 prosent. Det er særlig vinningskriminalitet og ran som har hatt en tilbakegang.

(NTB)