Nesten 900 000 mennesker flyktet og søkte asyl i 2014

Største antall siden Balkan-konflikten i 1992.

KONFLIKTER: Et økende antall væpnede konlfikter er årsaken til at det er rekordmange som søkte asyl i fjor. Her fra Damaskus i Syria. Foto: Reuters / Bassam Khabieh
KONFLIKTER: Et økende antall væpnede konlfikter er årsaken til at det er rekordmange som søkte asyl i fjor. Her fra Damaskus i Syria. Foto: Reuters / Bassam Khabieh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Antallet personer som søkte asyl i industriland var i fjor det høyeste på 22 år, viser en rapport fra FNs høykommissær for flyktninger.

Tall fra UNHCR viser at 866.000 søkte om asyl i industriland i 2014, og dette var en økning på hele 45 prosent fra året før.

Vi må helt tilbake til 1992, under begynnelsen av konflikten på Balkan, for å finne et like høyt antall asylsøkere, konstaterer UNHCR.

Flest fra Syria og Irak Flest asylsøkere kom fra krigsherjede Syria og Irak, men det kom også mange fra andre land med væpnede konflikter, omfattende menneskerettighetsbrudd og humanitære kriser.

- På 1990-tallet skapte krigene på Balkan hundretusenvis av flyktninger og asylsøkere, og mange av dem fant tilflukt i industrialiserte land i Europa, Nord-Amerika og andre steder, konstaterer FNs høykommissær for flyktninger António Guterres.

- I dag fører et økende antall væpnede konflikter verden over til at vi står overfor lignende utfordringer, særlig den dramatiske situasjonen i Syria. Vår respons må være like sjenerøs nå som den var da - vi må innvilge asyl, bosette og beskytte dem som flytter fra disse forferdelige konfliktene, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.