Nesten alle av stjernekirurgens pasienter døde. Likevel beholdt han jobben ved prestisjeinstitutt

Hodene ruller i Sveriges største medisinske skandale.

SKANDALISERT: Paolo Macchiarini (58), her i arbeid på Karolinska institutet.Foto: Lina Alriksson / DN / TT / NTB Scanpix
SKANDALISERT: Paolo Macchiarini (58), her i arbeid på Karolinska institutet.Foto: Lina Alriksson / DN / TT / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skandalen rundt den italienske kirurgen Paolo Macchiarini (58) ryster et av verdens mest anerkjente medisinske miljø, Karolinska institutet (KI) og Karolinska universitetssjukhuset (KS) i Stockholm. KI står for utdelingen av Nobelprisen i medisin.

En uavhengig granskingsrapport som ble lagt fram denne uka, slår fast at operasjoner Macchiarini utførte på tre pasienter, aldri skulle skjedd, og at han aldri skulle vært ansatt, ifølge Expressen.

Kunstig strupehode

Macchiarini hevdet å ha funnet en revolusjonerende måte å gi pasienter nytt strupehode på, ved hjelp av plast og stamceller. Men nesten alle pasientene har dødd etter kort tid, og flere rapporter konkluderer med store uregelmessigheter og juks i prosessen rundt operasjonene.

- Macchiarini testet ut metoden sin på intetanende pasienter, og behandlingen var aldri utprøvd på dyr. Ingenting tilsa at det skulle gå bra, sier Dag S. Thelle, professor emeritus ved Universitetet i Oslo (UiO), til Dagbladet.

ADVARER: Professor emeritus Dag S. Thelle mener manglende varslingskultur i verste fall kan ha fatale følger. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB Scanpix
ADVARER: Professor emeritus Dag S. Thelle mener manglende varslingskultur i verste fall kan ha fatale følger. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

Professoren mener den italienske legen rett og slett brukte pasientene som uvitende forsøksdyr i en behandling som hadde svært liten sjanse for å lykkes.

KI og KS får også passet påskrevet i granskingsrapporten. Ifølge rapporten fins en fortielseskultur og mangel på respekt for regler og pasientsikkerhet ved det prestisjefylte instituttet og sykehuset. Tross flere bekymringsmeldinger og etter hvert knusende granskingsrapporter beholdt Macchiarini jobben. En etter en må folk i ledelsen nå gå.

Den foreløpig siste topplederen som har gått av, er KIs styreleder og tidligere forskningsminister Lars Leijonborg. Fra før har rektoren og viserektoren ved KI, sekretæren ved KIs Nobelkomité og dekanen for forskning gått av. I tillegg har fire professorer fra Nobelforsamlingen tatt permisjon så lenge granskingen pågår.

- Må ta varslere på alvor

Dag S. Thelle har solid erfaring med forskningsjukssaker. Han satt i komiteen som i 2006 revurderte doktoravhandlingen til den norske tannlegen og legen Jon Sudbø. Sudbø mistet doktorgraden etter omfattende juks med forskningsresultater.

- KI tok ikke advarslene på alvor. En slik dårlig varslingsmekanisme kan koste liv, og dette er et skrekkeksempel på hva som kan skje når varslingskjeden ikke fungerer, sier han.

Professoren framholder at varslere som sier ifra om forskningsjuks, ofte må hanskes med å bli trakassert av kolleger. De får vanskeligheter med jobber og ugleses av fakultetsledelsen.

«Jeg vil bevise at det vi gjorde, var i pasientenes interesse, og at vi ikke har begått forskningsjuks.» Paolo Macchiarini, kirurg

- Forskerne som anmeldte saken til KIs rektor, fikk ikke umiddelbar støtte, men opplevde seg motarbeidet. Macchiarini var ei stjerne. Hvem vil være en varsler? spør han.

Thelle mener dette ikke bare er et problem ved KI, men en universell problemstilling.

- Alle universiteter, også UiO, må være åpne og ta slike varsler på alvor: Hvordan behandler de en varslingssak? Hva er kutymen og rutinen? sier Thelle.

Verdenskjent

Macchiarini var blant verdens mest kjente kirurger da han i 2010 ble ansatt av KI, som så for seg økte bevilgninger og hevet status i og med ansettelsen.

Italieneren gjennomførte verdens første transplantasjon av et plaststrupehode ved KS i 2011, en begivenhet som fikk stor internasjonal oppmerksomhet.

Til sammen åtte pasienter har fått nytt kunstig strupehode av Macchiarini. Men få år seinere er seks av dem døde.

- Den eneste overlevende av Karolinska-pasientene, en tyrkisk kvinne, er invalidisert og kan ikke snakke, sier Thelle.

KS forbød Macchiarini å operere flere pasienter i 2013. Men han fortsatte å være gjesteprofessor ved KI, og åpnet dessuten en virksomhet i Russland med instituttets godkjennelse.

«Dette er et skrekkeksempel på hva som kan skje når varslingskjeden ikke fungerer.» Dag S. Thelle, professor emeritus ved UiO

En belgisk forsker anmeldte i 2014 Macchiarini for forskningsjuks, og fikk følge av fire leger ved KS, tre av dem medforfattere av kirurgens artikkel i det prestisjetunge tidsskriftet The Lancet, skrevet i forbindelse med den første operasjonen.

- Løy om etikk

Varslerne mente den italienske stjernekirkurgen hadde pyntet betydelig på resultatene i sine vitenskapelige artikler, og framholdt at han løy om å ha fått etisk godkjennelse for den første operasjonen - en forutsetning for å bli antatt i The Lancet.

På tross av dette kom KIs etikkråd våren 2015 til at Macchiarini ikke hadde jukset, og kirurgen beholdt gjesteprofessoratet. En knusende ekstern rapport om anmeldelsene skrevet av professor Bengt Gerdin fikk heller ingen umiddelbare følger.

Men nå hadde anklagene mot Macchiarini fått bevegelseskraft, og en reportasje i magasinet Vanity Fair i januar i år anklaget legen bl.a. for å ha løyet på seg meritter i CV-en som ble lagt til grunn i ansettelsen ved KI.

Instituttet vedgikk uregelmessigheter i CV-en, men så fremdeles ikke grunn til å si opp gjesteprofessoren.

Det avgjørende momentet var Sveriges Televisions dokumentar «Experimenten», som også ble sendt i januar i år og kartla strupepasientenes skjebne. Det tredelte programmet fikk stort nedslagsfelt, og tilliten til KI sank drastisk i opinionen.

STOR PRESTISJE: Karolinska institutet er blant verdens mest velansette medisinske forskningsinstitusjoner, og utroper vinneren av Nobelprisen i fysiologi og medisin. Macchiarini-skandalen har vært svært skadelig for instituttet. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix
STOR PRESTISJE: Karolinska institutet er blant verdens mest velansette medisinske forskningsinstitusjoner, og utroper vinneren av Nobelprisen i fysiologi og medisin. Macchiarini-skandalen har vært svært skadelig for instituttet. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix Vis mer

Etter at «Experimenten» var sendt, ble det nedsatt en ekstern granskingskomité. Macchiarini fikk sparken fra KI i mars, og komiteen avga altså sin knusende rapport denne uka.

- Stråleglans

- Det var en stråleglans rundt ham. Alle ville danse rundt gullkalven, sier granskingens leder Kjell Asplund ifølge Expressen.

Han sier konkurranse, prestisje og gruppedynamikk bidro til skandalen. Ingen stilte kritiske spørsmål ved metoden, selv etter at det viste seg at pasientene fikk komplikasjoner. Asplund kaller det «bandwagoneffekten» - at alle bare henger seg på.

Rapporten slår fast at Macchiarinis metode ikke var utprøvd på dyr før transplantasjonene. I tillegg brukte han medikamenter uten godkjenning fra Läkemedelsverket, og søkte ikke etisk vurdering, som er nødvendig ved alle medisinske forsøk med mennesker.

- Det er høyst tvilsomt om dette ville blitt godkjent, ettersom man må vise til dyreforsøk først, sier Asplund.

- Livsnødvendig

Macchiarini og KS har hele tida hevdet at det handlet om å redde liv, og at kravene for forskning derfor kunne omgås. Men granskingskommisjonen slår fast at pasientene slett ikke var så syke som påstått.

Bare én av pasientene hadde dessuten skrevet under samtykke til operasjon, og informasjonen pasientene ble forelagt om inngrepet, var «sterkt overtalende», skriver kommisjonen.

Dagbladet har ikke lyktes i å få en kommentar fra Paolo Macchiarini. Men i et lengre intervju med Expressen avviser han all skyld og varsler et søksmål mot KI fordi de ga ham sparken. Han mener seg også utsatt for bakvaskelse av media.

«Det var en stråleglans rundt ham. Alle ville danse rundt gullkalven.» Kjell Asplund, leder for granskingskommisjonen

- Det som påstås i svensk TV, er helt feil. Jeg er overbevist om at sannheten vil komme fram, og jeg stoler på det svenske rettsvesenet. Jeg vil bevise at det vi gjorde, var i pasientenes interesse, og at vi ikke har begått forskningsjuks, sier han.

- Vil gjenopprette ryktet

Til tidsskriftet Nature sier kirurgen at han ikke aksepterer å bli sparket av KIs disiplinærutvalg.

- Jeg har kontaktet advokater og vil ta umiddelbare skritt for å gjenopprette mitt rykte, sier han.

Karolinska universitetssjukhusets direktør Melvin Samsom sier de tar rapporten på største alvor.

- Den viktigste oppgaven nå er å sikre at det aldri kan skje igjen. Alle pasienter ved KS skal kunne stole på at vi alltid setter pasienten først, sier han i en pressemelding.

Karolinska institutet har rast i omdømme. I TNS Sifos årlige undersøkelse raste KI fra 85 til 59 på en skala fra 0 til 100 - og det på grunnlag av data samlet inn før den siste rapporten ble lagt fram, ifølge Metro.