Coronavaksineringen:

- Nesten alle får bivirkninger

De aller fleste vil oppleve ubehag etter å ha tatt Moderna-vaksinen, spesielt etter andre dose. Vaksinen har også ført til overraskende bivirkninger hos noen ytterst få personer.

COVID-VAKSINER: Overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk er spent på om det dukker opp ukjente bivirkninger og hvor mange som vil ta de nye covid-vaksinene. Reporter: Marthe S. Lien / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 61 100 +279
innlagt 135
døde 545 +1
påvist smittet 99 200 000+447.4K
døde 2 130 000 +8.8K
Se mer

Moderna-vaksinen ble godkjent i EU onsdag, og allerede neste uke er det ventet at Norge vil motta de første 4000 dosene.

Vaksinen har vist seg å gi hyppige bivirkninger enn Pfizer og BioNTechs vaksine, og de aller fleste vil oppleve dette. Det er imidlertid registrert få alvorlige bivirkninger.

- I dagene etter vaksinering kan man oppleve slapphet, hodepine, muskelsmerter, leddsmerter, kvalme og noen får feber, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til Dagbladet.

- Nesten ingen slipper unna

Etter at andre dose er satt, får også opp mot 90 prosent smerter der man har fått stikket og 60 prosent har opplevd hodepine, ifølge Hortemo.

- Vi har jo varslet at vaksinene gir ganske mye ubehag disse første dagene, og det ser ut som at vaksinen fra Moderna faktisk gir enda litt mer. Så det må folk bare være forberedt på, at nesten alle får en eller annen type bivirkning. Nesten ingen slipper unna det.

Bivirkningene er svært vanlige for vaksiner, og man må regne med å ikke føle seg helt i form de første par dagene, forteller Hortemo.

- Men jeg må si det er mer slike plager fra disse vaksinene enn fra for eksempel influensavaksiner.

NESTEN ALLE FÅR: Ifølge Legemiddelverket får nesten 90 prosent av alle vaksinert med Moderna-vaksinen smerter på stikkstedet etter andre dose. Foto: Tone Spieler / NTB
NESTEN ALLE FÅR: Ifølge Legemiddelverket får nesten 90 prosent av alle vaksinert med Moderna-vaksinen smerter på stikkstedet etter andre dose. Foto: Tone Spieler / NTB Vis mer

Overraskende

Moderna-vaksinen har også ført med seg en overraskende og svært sjelden bivirkning.

- Veldig få personer som har fått kosmetiske fillers, har fått en hevelse etter å ha mottatt vaksinen. Den kunne behandles og har gått ned igjen, sier direktør i Legemiddelverket Audun Hågå.

BIVIRKNINGER: Vi kan ikke utelukke sjeldne bivirkninger som følge av vaksinen, ifølge Legemiddelverkets direktør Audun Hågå. Vis mer

Ifølge Hortemo gjelder bivirkningen to av personene som har fått vaksinen.

- Hevelsen oppsto bare lokalt og gikk tilbake. Det er en litt snål bivirkning, sier han.

Det har også blitt observert muskelsvakhet på den ene siden av ansiktet hos et fåtall personer som har fått vaksinen.

- Men dette er vi enda ikke sikker på om er en bivirkning som skyldes vaksinen. Man så også dette i Pfizer-studien, sier Hortemo.

OVERVÅKES NØYE: Overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk sier det følges nøye med på eventuelle bivirkninger i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERVÅKES NØYE: Overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk sier det følges nøye med på eventuelle bivirkninger i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Overvåkes nøye

Legemiddelverket og FHI overvåker vaksinasjonen i Norge og har bedt om at alle alvorlige eller uvanlige bivirkninger rapporteres inn.

- Det er viktig å understreke at vi overvåker dette nøye sier, Hortemo.

Dagbladet skrev tidligere denne uka at forekomsten av allergisk sjokk etter coronavaksinen ser ut til å være omtrent 10 ganger så høy som ved alle tidligere vaksiner, ifølge en artikkel i New England Journal of Medicine.

Mens 1 av 100 000 får den potensielt dødelige reaksjonen etter coronavaksinen, er det bare 1 av 1 000 000 som har fått allergisk sjokk etter tidligere vaksiner.

- For andre vaksiner ser man kanskje slike allergiske reaksjoner en gang for cirka hver million doser man setter. I studiene til både Pfizer og BioNTech så man ikke dette, men nå etter at vaksinene er tatt i bruk, så ser man noen sjeldne tilfeller, og det ser ut til at det er litt oftere for disse vaksinene enn for andre vaksiner. Men dette er jo noe man alltid tar forholdsregler mot, og man har adrenalin til å behandle med. Men dette er alvorlige tilstander som må behandles, sier Hortemo.

FHI og Legemiddelverket meldte tidligere dette uka at de undersøker to dødsfall på sykehjem. Beboerne døde noen dager etter at de hadde fått vaksinen og det er derfor dette unders

- Undersøkelsene er ikke ferdig, men vi har på forhånd sagt at vi må være forberedt på at det kommer dødsfall i tidsmessig tilknytning til vaksine. Det er viktig å huske på at vi i Norge har valgt å gi beskyttelse til de aller svakeste. På norske sykehjem og andre institusjoner dør det rundt 350 til 400 hver uke. Så når vi vaksinerer alle dem i løpet av kort tid, så vil det være dødsfall i tidsmessig tilknytning. Alle meldte tilfeller vil bli vurdert for å se om det er noen tilknytning, men det er ikke noe som tyder på det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer