Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nesten alle har våpen

Stadig flere av de unge kriminelle bruker våpen. For å beskytte seg selv, men også for å true og sette seg i respekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ser mer og mer av både pistoler og kniver, men aller mest kniver. Det er veldig lett å få tak i kniver og andre våpen i Oslo, sier politioverbetjent Steinar Hoff Olsen, leder av forebyggende avsnitt på Stovner politistasjon.


Det er absolutt knivforbud i Oslo.

Leder i gatepatruljen, Geir Nerland, ser våpnene i Oslos gater.

- Mange har kniver, mest for å forsvare seg. Vi har også sett enkeltsaker der ungdom har gått med kopier av skytevåpen for å sette seg i respekt, sier politiførstebetjent Nerland.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk har intervjuet mange unge kriminelle som har våpen.

- Nesten alle i de hardeste miljøene har våpen. De jeg har intervjuet sier de har det for å forsvare seg, men mange bruker dem for å utøve kriminalitet og for å true hverandre, sier forskeren.

Doktorgradsstipendiat ved Høyskolen i Østfold, Kåre Pettersen, mener ungdommen bærer våpen, aller helst kniver, for å skaffe seg trygghetsfølelse.

- Det blir som en trygghetsalarm. De ønsker ikke å bruke den, men når det først skjer, så har de overskredet en grense. Da blir det enklere å bruke kniv mot andre neste gang, sier han.

GATELANGS: Geir Nerland, leder av Oslo-politiets gatepatrulje, ser mye grov ungdomskriminalitet i Oslo sentrum.