<strong>ENSOMME FORELDRE:</strong> Et stort antall pingvinkyllinger sultet ihjel på Terre Adélie. Her er et bilde av en adéliepingvin tatt i fjor. Foto: AFP PHOTO / POOL / MARK RALSTON / NTB Scanpix
ENSOMME FORELDRE: Et stort antall pingvinkyllinger sultet ihjel på Terre Adélie. Her er et bilde av en adéliepingvin tatt i fjor. Foto: AFP PHOTO / POOL / MARK RALSTON / NTB Scanpix Vis mer

Klimaendringer i Antarktis

Nesten alle kyllingene døde: - Som om Tarantino skulle regissert «Happy Feet»

Tusenvis av kyllinger sultet i hjel, ifølge WWF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På Terre Adélie hekker mer enn 36 000 adéliepingviner.

Likevel overlevde nesten ingen av kyllingene som i år klekket på øya, ifølge CNN. Kanalen siterer representanter for World Wildlife Fund (WWF) på at sjøis er årsaken til den plutselige massedøden.

Sultet i hjel

Isen medførte lengre vei til havet for de voksne pingvinene, noe som igjen førte til at de slet med å fôre kyllingene sine.

Dermed sultet disse i hjel, ifølge WWF.

- Denne katastrofale hendelsen er begrenset til én enkeltstående koloni av adéliepingviner, sier Rod Drownie, sjef for WWF's polarprogram, ifølge CNN.

SNUBLER: Pingvinflokken klarer ikke å komme seg over tauet på stranda uten å snuble. Video: Смех это хорошо ! / Youtube Vis mer Vis mer

Andre katastrofe på fire år

Drownie mener at situasjonen til Antarktis' pingviner er svært annerledes enn det folk har inntrykk av.

Han beskriver det nylige massedødsfallet slik:

- Som om Quentin Tarantino skulle regissert «Happy Feet».

Videre mener Rod Drownie at økte temperaturer i Antarktis vil bety nye og alvorlige utfordringer for områdets fauna.

CNN skriver at dette er den andre katastrofen på fire år som har rammet den samme adéliepingvin-kolonien. Da ble regn etterfulgt av en voldsom kulde, noe som igjen førte til at kyllingene frøs i hjel.

LØSNET: European Space Agency overvåker det gigantiske isfjellet Larsen C for å forhindre alvorlige sammenstøt. Her er en animasjon av hvordan isfjellet ser ut fra undersiden. Video: ESA / AP Vis mer

Rammes av klimaet

Da Dagbladet kontakter Bjørn Hallvard Samset angående situasjonen, påpeker seniorforskeren ved CICERO at størstedelen av jordas pingvinbestand holder til i den ytre delen av Antarktis.

Dette er et område preget av klimaendringer.

- Kantene av Antarktis er den delen av megakontinentet som merker mest til oppvarmingen. Det påvirker dyreartene og faunaen som er der, blant annet i form av mer fuktighet. Selv om regnet ikke kommer så ofte, påvirker det pingvinene, sier Samset.

Mindre krill og mer sjøis

Forskeren trekker fram to andre endringer som påvirker pingvinenes situasjon:

- Krillbestanden (en av pingvinenes næringskilder. red.anm.) i Antarktis har gått ned. Samtidig øker sjøisen.

På spørsmål om hvordan sjøisen kan øke samtidig som klimaet blir varmere, sier Bjørn Hallvard Samset at følgende:

- En teori er at smeltende is fører til at havvannet blir ferskere. Ferskvann fryser raskere enn saltvann. Samtidig ser man at vindstrømmen rundt Antarktis øker i styrke. Det kan drive kaldt vann utover.

Etterspør tiltak

Samset spår at den globale oppvarmingen bare vil øke i styrke i tiden framover. Det vil i så fall påvirke en rekke arter, deriblant adéliepingviner.

- Hvordan kan man bremse utviklingen?

- Det enkle og kjedelige svaret er at vi må bruke mindre fossilt drivstoff, sier CICERO-forsker Bjørn Hallvard Samset, før han tilføyer:

- Samtidig bør vi iverksette tiltak for å hjelpe artene som påvirkes av oppvarmingen. Det første vi mennesker gjør når vi blir rammet av naturens krefter, er at vi flytter oss ut av utsatte områder og kommer med tiltak. Kanskje bør vi gjøre det samme med pingviner og andre arter som rammes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer