Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten alle lærere og akademikere i jobb

Men olje, bygg og anlegg sender antall arbeidsledige opp mot 80 000.

 UTFORDRINGER DIREKTE:  Ny Nav-sjef Sigrun Vågeng får over 5 000 flere arbeidsledige å gi et tilbud framover.
Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix.
UTFORDRINGER DIREKTE: Ny Nav-sjef Sigrun Vågeng får over 5 000 flere arbeidsledige å gi et tilbud framover. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved utgangen av september var 79 600 personer registrert som helt arbeidsledige hos Nav - 5 500 flere enn for et år siden.

Ledigheten er lavest innen undervisning med 0,9 prosent, fulgt av akademiske yrker med 1,0 prosent. Antallet ledige har gått mest ned blant personer uten registrert yrkesbakgrunn, fulgt av yrkesgruppen barne- og ungdomsarbeid.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson sier fredag at regjeringen setter inn tiltak for 2,5 milliarder kroner til de to yrkesgruppene som har høyest arbeidsledighet.

- For de to yrkesgruppene bygg og anlegg og industriarbeid, vil denne vedlikeholdspakken være gull verdt. Pakken skal holde aktiviteten oppe, bekjempe ledighet og sørge for å få dem raskt tilbake i arbeid, sier Eriksson.

5 500 flere
Tall fra Nav viser at ledigheten har økt fra 2,7 prosent i september i fjor til 2,9 prosent i år. Ved utgangen av september var 79 600 personer registrert som helt ledige hos Nav. Det er 5.500 flere enn for ett år siden. 

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak utgjorde 91 900 personer i september, tilsvarende 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Det er 9 400 flere enn for ett år siden, viser tall fra Nav.

Den største stigningen kommer i Rogaland, der ledigheten har økt med 4 000 det siste året. Årsaken er nedgangen i oljetilknyttet virksomhet.

I Møre og Romsdal har ledigheten økt med 25 prosent det siste året, mens Hordaland og Aust-Agder begge har en oppgang på 22 prosent.

Størst nedgang i ledigheten finner vi i Hedmark, med 18 prosent.

Ingeniør- og IKT-fag rammes
Sammenlignet med september i fjor, er det nå 2 600 flere ledige med bakgrunn fra ingeniør- og IKT-yrker. Dette tilsvarer en økning på 68 prosent. Som andel av arbeidsstyrken har ledigheten i denne yrkesgruppen dermed økt fra 1,5 til 2,4 prosent det siste året.

Arbeidsledigheten er høyest innen bygg og anlegg, samt industriarbeid, med henholdsvis 4,6 og 4,5 prosent av arbeidsstyrken.

Industriarbeidere har hatt den nest største økningen i ledigheten, med en økning på 28 prosent det siste året. Deretter følger meglere og konsulenter med en oppgang på 22 prosent.

Flest menn
Den største økningen i helt ledige i september finner vi blant menn over 30 år. Det ble færre ledige kvinner, noe som kan sees i sammenheng med flere kvinnelige arbeidssøkere på tiltak. Nedgangen gjelder spesielt kvinner i 20-årene.

Det er stor økning i antall ledige som har vært arbeidssøkere mellom 4 og 25 uker, og denne økningen gjelder i all hovedsak menn. Det henger sammen med at svært mange av dem som har mistet jobben i oljerelatert industri, er menn.

- Det er positivt at ungdomsledigheten ser ut til å stabilisere seg, som også da tyder på at de tiltakene regjeringen har iverksatt har fungert, mener Eriksson.

(NTB).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!