Smitteutbrudd i begravelse i Gjøvik:

Nesten alle som bar kista smittet

Fem av personene som bar kista til Ruth Tranberg (80) ble coronasmittet. - Stusslige omstendigheter hele greia, forteller sønnen Per Kristian Tranberg.

UTBRUDD: I Gjøvik kommune er det registrert ti nye smittede de siste dagene, etter utbrudd i en begravelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UTBRUDD: I Gjøvik kommune er det registrert ti nye smittede de siste dagene, etter utbrudd i en begravelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 117 000 +473
innlagt125 +11
døde 757
påvist smittet 160 000 000+738.5K
døde 3 320 000 +13.6K
Se mer

Etter å ha mistet moren til brå sykdom som oppsto i påska, skulle Tranberg, familie og venner følge henne til graven fra Biri kirke i Gjøvik kommune forrige fredag.

Tranberg, som driver eget firma i området og har forholdt seg til strenge smittevernrutiner i lang tid, forteller til Dagbladet at begravelsen var planlagt til punkt og prikke for å hindre smitte.

- Dette viser jo faktisk hvor lett dette smitter hvis man først er uheldig. Vi tok alle forholdsregler og likevel havner vi oppi dette, sier Tranberg på telefon til Dagbladet fra isolasjon på setra ovenfor gården der han bor.

Han ønsker å fortelle om hendelsen for å vise hvor galt det kan gå, selv om man tar strenge smittevernhensyn, forteller han.

Det var Oppland Arbeiderblad som først omtalte saken.

SMITTET: Per Kristian Tranberg ble selv smittet av coronaviruset i morens begravelse. Foto: Privat
SMITTET: Per Kristian Tranberg ble selv smittet av coronaviruset i morens begravelse. Foto: Privat Vis mer

- Absurd

I Gjøvik kommune var det på tidspunktet for begravelsen åpnet opp for inntil 100 deltakere, men av smittevernhensyn valgte Tranberg å holde lista over inviterte på i overkant av 50 personer.

- Vi valgte å ikke ta med flere for å kunne holde god avstand og følge alle regler, sier Tranberg og legger til:

- Så det er helt absurd at vi plutselig er i denne situasjonen.

Fem av de seks personene som bar kisten, inkludert ham selv, har testet positivt, og igjen noen av deres samboere, forteller Tranberg.

- Vi gjorde det vi kunne hele veien, og står midt i en sorgprosess, så det føles veldig urettferdig. Jeg vet ikke hva vi kunne gjort annerledes, sier Tranberg.

VURDERER Å UTSETTE: Studier viser at én dose av vaksinene gir 80% immunitet. Derfor vurdere nå helsemyndighetene å utsette dose nummer to, for å kunne vaksinere flere, raskere. Vis mer

Ti smittet

Smitteveien i begravelsen er kjent, og spores til en av personene i følgets arbeidsplass. Tranberg fikk beskjed om vedkommendes testresultat mandag, og alle deltakerne i begravelsen ble oppfordret til å teste seg.

Onsdag hadde totalt ti personer testet positivt, forteller kommuneoverlege Siri Fuglem Berg til Dagbladet. Rundt 80 personer, blant annet en klasse på Biri ungdomsskole, er satt i karantene.

- Det er en mulighet for at det kan bli flere, for det er en del nærkontakter som er satt i karantene med en viss risiko for at de kan teste positivt seinere i forløpet. Men vi håper vi har begrenset smitten til de som sitter i karantene, sier Fuglem Berg.

Ettersom deler av begravelsesfølget rakk å være på innom jobben sin på mandag, før smitten ble kjent, er det også arbeidsplasser i Gjøvik og andre kommuner som har ansatte i karantene som følge av utbruddet.

- Det er vel rundt 30 personer fra begravelsen, bortimot 40 elever på ungdomsskolen og åtte ansatte der, som er satt i karantene. I tillegg til arbeidsplassene som er rammet i større eller mindre grad, forteller kommuneoverlegen.

- Håper det ikke forverrer seg

Tranberg forteller at han har fått meldinger fra mange i følget som nå har testet negativt.

- Det er veldig bra, sier han.

Han beskriver coronasykdommen som influensaliknende, med svette og frysetokter og hoste.

- Det virker som alle er i cirka samme forfatning som meg, så jeg håper det ikke forverrer seg for noen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer