Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten alt er borte

Terra-kommunene sitter igjen med 15 prosent av det de investerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terra Securities-boet har fått inn rundt 170 millioner kroner etter at to av obligasjonene til de fire nordlandskommunene er solgt og garantier tilbakebetalt.

To av obligasjonene til nordlandskommunene ble tvangssolgt forrige uke. Den foreløpige oversikten som bostyret sitter på, viser at kommunene har fått 15 prosent av det de har investert.

- I kroner blir dette rundt 72 millioner kroner, sier bostyreren til Terra Securities, advokat Jon Skjørshammer, til NTB.

Det skal fremdeles være obligasjoner som ikke er solgt, så boet regner med å få inn mer penger.Garantier
I tillegg har kommunene fått tilbake 99 millioner kroner som de betalte i garantier. Det sier ordfører Kjell Idar Juvik i Hemnes kommune til NTB.

Han sier Citibank har overført hele det innbetalte garantibeløpet på 99 millioner kroner til boet som rydder opp etter Terra Securities-konkursen, og at det er bekreftet at hele garantibeløpet vil bli tilbakeført kommunene.

De 70 millionene Terra Securities påtok seg å garantere for, har bostyret så langt ikke sett noe til.

- Og det er jo penger vi vil be om å få tilbakebetalt, sier Skjørshammer.

De fire nordlandskommunene har i alt investert 451 millioner kroner i amerikanske obligasjoner via meglerhuset Terra Securities, som nå er konkurs.

Det innbetalte garantibeløpet på 99 millioner kroner kommer på toppen av de rene investeringene.


Vil sperre eiendeler
Oslo byfogdembete avgjør onsdag om det vil bli tatt arrest i eiendelene til tidligere sjefsmegler Harald Nordberg i Terra Securites.

Alle de åtte kommunene som har tapt penger på investeringene via Terra Securities, begjærte 4. desember arrest i sjefsmeglerens formuesverdier, men retten vil ikke kunne avsi kjennelse i saken før i neste uke.

Prosessfullmektig for de åtte kommunene er Ulf Martin Veel Larsen. Tidligere sjefsmegler Harald Norberg representeres ved advokat Bjørn Stordrange.


Fikk ikke forklare seg
Det er allerede tatt arrest i tidligere Terra Securities-megler Knut Anders Opstads private eiendeler samt i aktiva i hans investeringsselskap Opstad Invest.

Kjennelsen ble avsagt fredag i Tønsberg tingrett.

15 PROSENT: Kommunene har fått tilbake rundt 15 prosent av onvesteringene. Her er ordfører i Hemnes Kjell Idar Juvik, ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas, advokat Jens I. Kobro, ordfører i Rana Geir Waage. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
15 PROSENT: Kommunene har fått tilbake rundt 15 prosent av onvesteringene. Her er ordfører i Hemnes Kjell Idar Juvik, ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas, advokat Jens I. Kobro, ordfører i Rana Geir Waage. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Kommunene begjærte arrest for inntil 600 millioner kroner, men retten reduserte beløpet til 500 millioner.

Skal de åtte kommunene oppnå at det også tas arrest i Harald Norbergs eiendeler, må de sannsynliggjøre at de har et pengekrav mot ham, og at det er grunn til å frykte at midler blir unndratt av et framtidig krav.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media