Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten drept i klasserommet

Men 15-åringen som holdt på å ta livet av klassekameraten, ble frifunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tidligere skoleelev ved Hauketo skole (15) er frifunnet, etter at han holdt på å ta livet av en medelev i klasserommet. Borgarting lagmannsrett konkluderer med at 15-åringen handlet i nødverge, etter at han sjøl hadde vært utsatt for flere voldsovergrep fra offeret. Dramaet skjedde på Hauketo skole 22. september i fjor, en skole som blant annet har vært brukt i dokumentaren til filmskaper Margreth Olins «Ungdommens råskap».

- Vi har sterk fokus på disiplin og ro, og slår voldsomt ned på voldsbruk ved Hauketo, sier rektor ved skolen, Eli Handeland. Hun har tidligere arbeidet ved skoler i Bergens-området, og syns ikke Hauketo er verre enn det hun har opplevd før.

Læreren var ute

Krangelen mellom de to klassekameratene begynte med ukvemsord på et tidspunkt da læreren var ute for å hente undervisningsmateriale. Da læreren kom tilbake, var slåsskampen i full gang. 15-åringen kastet en stol mot offeret, uten at dette gjorde skade. Medeleven styrtet da fram mot 15-åringen, og skjøv han kraftig bakover mot tavla, som delvis gikk i stykker med et smell.

Etter at tavla var knust, tok medeleven et nytt tak i hodet og nakken til 15-åringen. Det var på dette tidspunkt at 15-åringen fikk tak i den store tavlebiten og stakk medeleven i magen. To elever klarte å skille de to, etter at de så at det kom blod på gulvet.

Dypt sår i buken

Læreren forklarte som vitne at han ikke så seg i stand til å gripe inn, og at han på grunn av helseproblemer ikke ville klare å stoppe elevene. Han løp derfor av sted for å hente hjelp. En annen lærer kom til og fulgte offeret ut etter at slosskampen av avsluttet. Han ble lagt på en sofa til ambulansen kom. Eleven fikk et åtte-ti cm dypt sår i buken, og skaden var livstruende.

Advokat Kim Gerdts er sterkt kritisk til lærerens vurdering.

- Han kunne avverget dette, mener han.

Læreren ville ikke kommentere saken da Dagbladet tok kontakt med han i går kveld, men får støtte av skolens sosiallærer og rektor.

-Vi mener han handlet korrekt. Han løp for å hente andre voksne for å få kontroll på hendelsen, sier Aas.

-Jeg kan ikke forvente at lærerne skal gå inn i situasjoner hvor de selv kan bli skadet, sier rektor Handeland.

Sinnsopprør

Sosiallæreren hadde aldri tidligere opplevd problemer med de involverte elevene, og sier dette ikke var elever han hadde forventet skulle havne i en slik dramatisk situasjon.

-Det er blitt skapt et bilde av skolen vår som elevene ikke kjenner seg igjen i. Det er klart hendelser som dette forsterker det dårlige bildet, men det er ingen skoler i Oslo-området som ikke opplever krangler og konflikter, sier sosiallæreren ved Hauketo.

15-åringen har nå¨sluppet straff, fordi hendelsen alene har skjedde som følge av sinnsbevegelse framkalt ved angrep mot han sjøl, ifølge retten.

15-åringen var på det tidspunkt åtte dager over den kriminelle lavalder. I tingretten fikk 15-åringen to års betinget fengsel. 15-åringen ble dømt til å betale offeret 22.500 i oppreisning og erstatning. Nå er han altså frifunnet på alle punkter i lagmannsretten.

Forsvarer for 15-åringen, Kim Gerdts sier til Dagbladet at dommen er både riktig og skjønnsom.

- Men dette er en tragedie som kanskje ikke burde vært i rettsapparatet i det hele tatt, sier advokat Gerdts.

Hauketo skole