Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten en halv million hjemløse etter flom

Minst 86 er døde. - Klarer ikke håndtere dette, sier regjeringen på Filippinene.

SØRGER: Folk samles rundt kister på et evakueringssenter i forstaden Silangen for å se om de kjenner noen av de omkomne. Dødstallene er fremdeles ventet å stige etter flommen. Foto: REUTERS/SCANPIX
SØRGER: Folk samles rundt kister på et evakueringssenter i forstaden Silangen for å se om de kjenner noen av de omkomne. Dødstallene er fremdeles ventet å stige etter flommen. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Minst 86 personer er bekreftet omkommet, og 32 er savnet, etter den voldsomme stormen som rammet Filippinene lørdag. De siste dagee har militæret, politiet og frivillige forsøkt å samle sammen de omkomne, og redde gjennomvåte overlevende, skriver nyhetsbyået AP.

Myndighetene har erklært hovestaden Manila et katastrofeområde, der det har fått jordras, der mange hus er utslettet og veiene er fulle av gjørme og vrakrester.

Mandag sa også myndighetene at de ikke klarer å håndtere den massive oversvømmelsen som har gjort om lag en halv million mennesker midlertidig hjemløse, ifølge nyhetsbyrået AFP

- Overbelastet
- Vi konsentrerer oss om å gi nødhjelp. Men systemet er overbelastet, og lokale styringsorganer er overbelastet. Vi var vant til å hjelpe en by eller et par provinser, men nå følger den ene etter den andre. Ressursene og folkene våre er spredt for tynt utover, sier sjef for det nasjonale rådet for katastrofehåndtering, Anthony Golez.

Beregningene av hjemløse er ulike; BBC skriver at antall hjemløse ligger på 435 000 personer. Selv om vannet begynner å trekke seg tilbake, er folk fremdeles fanget på tak og oppå biler.

Forsvarsminister Gilberto Teodoro sier at det offisielle antallet omkomne fremdeles er 86 personer. Men ifølge radiostasjonen DZBB skal det være funnet 58 omkomne som ikke er talt med i denne oversikten.

Tallene savnede er trolig også langt høyere enn det offisielle tallet. I forstaden Quezon City oppgir den lokale lederen til AFP at det er 108 personer savnet bare fra dette området. 

Advarer mot sykdommer
Det falt 410,6 millimeter nedbør i Manila på bare ni timer — dobbelt så mye som katastrofeorkanen Katrina brakte med seg inn over sørkysten av USA i 2005, ifølge NTB.

Ifølge The Manila Times advarer helsedepartementet i landet mot vannbårne sykdommer og forurenset drikkevann. Men når hjemmet ens er ødegagt, er det ikke lett å følge myndighetenes anbefaling om å koke drikkevannet sitt.

OVERSVØMMELSER: Bilde fra forstaden Marikina City øst for Manila. Foto: AP/SCANPIX
OVERSVØMMELSER: Bilde fra forstaden Marikina City øst for Manila. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Røde Kors rapporterer at det er rundt 16 000 familier som er i evakueringssentre. Men det er også folk som fremdeles står ved husene sine eller ruiinene etter dem og forsøker å blir fraktet vekk fra flomområdet. De har nå stort behov for matter og tepper, myggnett, vannkanner, telt og hygienesett til de evakuerte.

Frykter ny storm
De nyeste værmeldingene gir grunn til ytterligere bekymring. Filippinene ligger i et område som er svært utsatt for tyfoner, og det bygger seg nå opp en ny front som kan føre til en ny tyfon, ifølge AFP.

Stormen er imidlertid såpass langt unna at den i tilfelle ikke vil merkes før om to dager.

- Vi vil overvåke dette nøye, sier Nathaniel Cruz ved det statlige meteorologiske instituttet.

AHENTER: Denne jenta har funnet tilbake til en kosebamse etter flommen. Det er også et problem med plyndring av hus etter flommen. Foto: REUTERS
AHENTER: Denne jenta har funnet tilbake til en kosebamse etter flommen. Det er også et problem med plyndring av hus etter flommen. Foto: REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling