Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten en million har dratt fra Spania på under to år

Folketallet i Spania synker i disse krisetidene. På mindre enn to år har nesten en million personer utvandret fra landet.

LEDIGE: Fagbevegelsen i Andalucía, landsdelen med flest arbeidsledige, nær 34 prosent, demonstrerer i hovedstaden Madrid mot regjeringas håndtering av den økonomiske krisa. Politikken øker klasseforskjellene i Spania kraftig. Foto: AFP / Scanpix / PIERRE -PHILIPPE MARCOU
LEDIGE: Fagbevegelsen i Andalucía, landsdelen med flest arbeidsledige, nær 34 prosent, demonstrerer i hovedstaden Madrid mot regjeringas håndtering av den økonomiske krisa. Politikken øker klasseforskjellene i Spania kraftig. Foto: AFP / Scanpix / PIERRE -PHILIPPE MARCOU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spania var inntil krisa rammet i 2008 et land med stor innvandring, særlig fra Latin-Amerika og Nord-Afrika. Folketallet vokste som sopp etter regn, og økte på ett eneste år med en million personer.

Det var en stor etterspørsel etter arbeidskraft i jordbruket, hvor spanjoler i stadig mindre grad ville arbeide, og i bygningsindustriden, på den tida hvor Spania bygde flere boliger i året enn Frankrike og Tyskland til sammen.

Bobla sprakk
Men så sprakk bolig-bobla, og andelen arbeidsløse steg til over 20 prosent, den høyeste andelen i EU. Blant unge er nesten halvparten uten jobb i mange områder.

Fra januar 2011 til oktober i år har 927 890 persones utvandret fra Spania, viser de siste tallene fra Nasjonalt Institutt for Statistikk. Av disse er 117 523 spanske statsborgere. Resten er utenlandske statsborgere, som har gitt opp det de trodde var «det lovede landet».

Innvandrere uteblir
Folketallet var 1. oktober 46 152 925 innbyggere, ifølge INE. I 2011 krysset kurvene hverandre og Spania hadde flere utvandrere enn innvandrere. Nå øker antall utvandrere stadig raskere, mens antall innvandrere stadig minker.

Antall innvandrere de ni første månedene i år har falt med 19,4 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det er særlig utenlandske statsborgere som ikke lenger strømmer inn fordi de gir opp Spania. Men også antall spanske statsborgere som kommer tilbake har falt, ned 7,3 prosent.

«Taper rikdom»
- Hvis et lands rikdom er dets innbyggere, mister vi nå rikdom. Vi har blitt til et land med utvandring, etter å ha vært et land med innvandring. Det drar flere folk enn det kommer fordi vi ikke er i stand til å holde på dem, sier Antonio Izquierdo, professor i sosiologi ved Universitetet i A Coruña til avisa El País.

For første gang er innvandringsbalansen negativ i samtlige av Spanias landsdeler. I tidligere tider med stor utvandring har dette skjedd først og fremst fra de fattigste landsdelene, som Galicia, Extremadura og Andalucía.

Kløfta øker
Samtidig, fra krisa rammet i 2008, har de sosiale forskjellene, som måles i en såkalt Gini-indeks, gått rett i taket. Dette undergraver den velferdsstaten og politikken med sosial omfordeling som er noe av det viktigste som det gjeninnførte demokratiet i Spania har oppnådd. Spania har nå de største inntektsforskjellene i euro-området