Nesten fire meter høy bølge skyller inn over indiske øyer

Nytt jordskjelv er målt til 8,2 på Richters skala.

EVAKUERES:  Det tredje jordskjelvet utenfor Indonesia målte 8,2 på jordskjelvskalaen. En dame hjelper trolig sine barn med evakuering på bildet. Foto: ACHAIDEER MAHYUDDIN / FP PHOTO
EVAKUERES: Det tredje jordskjelvet utenfor Indonesia målte 8,2 på jordskjelvskalaen. En dame hjelper trolig sine barn med evakuering på bildet. Foto: ACHAIDEER MAHYUDDIN / FP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et nytt jordskjelv har rammet Aceh-provinsen utenfor Indonesia. Skjelvet har ifølge indonesiske jordskjelveksperter en styrke på 8,8, men United States Geological Survey (USGS) melder at skjelvet er 8,2.

Det første jordskjelvet ble målt til  8,7 på jordskjelvskalaen og inntraff ved 10.30-tiden norsk tid. Rundt to timer senere inntraff det andre skjelvet med en styrke på minst 8,6.

På øyene Andaman og Nicobar i Bengalbukten sør for Indias fastland er det blitt observert bølger opp til 3,9 meter.

Ifølge NTB har havet utenfor en øy i nærheten trukket seg tilbake ti meter, noe som kan være et forvarsel om en tsunami.

I Myanmar er det varslet seks meter høy tsunamibølge, ifølge Firstpost.World.

- Telekommunikasjonen nede Jordskjelvets episenter er 476 kilometer unna den indonesiske byen Sinabang.

- Telekommunikasjonen er nede i området nær episenteret. Derfor kjenner vi ikke til hvor store ødeleggelsene kan være der, sier Gro Anett Nicolaysen, Asia-representant for Røde Kors Norge, som er basert i Jakarta.

Hun opplyser at evakueringen av mennesker lands kysten av Indonesia er i full gang, og at Røde Kors står parate til å bistå dersom dette eskalerer til en situasjon der mennesker vil trenge akutt nødhjelp.

- Foreløpig har vi ikke fått inn meldinger om skadde og omkomne personer, sier Nicolaysen.

Hennes foreløpige inntrykk er at skadeomfanget er lite, og at det dreier seg om knuste vindusruter og mindre skader på bygninger.

Reuters melder nå at tsunami-varselet er utvidet og vil vare i minst to timer til for kysten av Indonesia, India Sri Lanka og Maldivene.

Tsunamivarselet for Australia, Thailand, Malaysia, Mauritus og Singapore er nå trukket tilbake.

Ingen skadde En fem meter høy bølge slo inn over stranden i Aceh-provinsen, ifølge svenske hjelpearbeidere, melder SVT.

- Vi har ikke mottatt meldinger om nordmenn som skal være skadet som følge av jordskjelvet. Og selv om det er sendt ut tsunamivarsel, har vi ikke fått meldinger ennå om at det har kommet en, sier Kjetil Elsebutangen, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, til Dagbladet.

Per nå har ikke UD presise tall på antall nordmenn i området.  

- Vi arbeider fortløpende med å skaffe oss best mulig oversikt over situasjonen i området, og har kontakt med ambassaden i Jakarta og andre ambassader i regionen, sier Elsebutangen.

Kaotisk situasjon - Vi har snakket med våre folk i CARE Indonesia som forteller at situasjonen fortsatt er veldig kaotisk. Et jordskjelv av denne størrelsen kan føre til store skader, men det er for tidlig å si hvor omfattende dette er, sier Torild Skogsholm, CAREs generalsekretær.

CARE har prøvd å nå sine lokale partnerorganisasjonene i Simeulue og Banda Aceh, men telefonlinjene er nede.

Dagbladet kommer med mer.