Nesten halve juryen mener OJ drepte kona

Ble 61-åringen utsatt for hevnaksjon?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst halvparten av jurymedlemmene som fredag fant OJ Simpson (61) skyldig i kidnapping og ran, mente han drepte kona si og hennes venn for 13 år siden, skriver AP.

Som kjent ble OJ frikjent for drapene i straffesaken, men seinere dømt til å betale en stor erstatning til de etterlatte etter en sivil rettssak der han ble tildelt skylden for drapene.

Hevn?

Simpsons forsvarere mener fredagens kjennelse er en «takk for sist» fra juryen etter frifinnelsen i straffesaken. Juryen på sin side benekter dette og framholder at de satte følelsene til side under vurderingen av skyldspørsmålet, ifølge Telegraph.co.uk.

- Vi gjorde alt vi kunne for ikke å nevne drapssaken. Den var aldri, aldri i tankene våre, sier jurymedlem Fred Jones.

Opplysningene kommer fram etter at svarene fra utspørringen av de tolv jurymedlemmene i forkant av saken nå er offentliggjort. Flesteparten av medlemmene, som alle er hvite, sa seg usikre eller svarte ikke på spørsmålet om mordet, men fem fortalte altså at de var uenige i frifinnelsen i drapssaken.

- Nei, jeg tror ikke juryen tok fakta til etterretning, sier jurymedlem David Wieberg, en av de fem, ifølge Telegraph.co.uk.

Alle de tolv jurymedlemmene svarte at de hadde hørt om Simpson fra før, og alle unntatt én kjente til frifinnelsen i drapssaken.

Nesten halve juryen mener OJ drepte kona

Fallen stjerne

61-årige Simpson, tidligere stjerne fra amerikansk fotball og filmer som «Mannen med den nakne pistol», blir nå med stor sannsynlighet sittende resten av livet bak murene etter kjennelsen, der han og vennen Clarence «CJ» Stewart ble funnet skyldig på alle de tolv tiltalepunktene.

Opplysningene om jurymedlemmenes oppfatning om drapssaken gjør trolig lite for å dempe anklagene om at OJ stilte med dårlige odds i rettssaken etter det bisarre opptrinnet på et hotellrom i Las Vegas i fjor, da han skal ha truet til seg verdifulle fotballsuvenirer fra samlere - hjulpet av en gjeng væpnede menn.

I tillegg kommer det nå fram at juryen lente seg mer på bevis som videoopptak og annen dokumentasjon framfor vitneutsagn.

- Vi følte ikke vi kunne stole på vitneutsagnene, sier jurymedlem Michelle Lyons til AP.

Juryformann Paul Connelly sier det muligens ville være fåfengt for aktoratet å inngå avtaler om mildere straff for Simpsons medtiltalte i bytte mot vitnemål.

I isolasjon

OJ sitter nå isolert i Clark County Detention Center i påvente av straffeutmålingen 5. desember. Isolasjonen skal være til hans eget beste, ifølge forsvarer Yale Galanter, som har rådet klienten til ikke å uttale seg til pressen.

OFFER FOR HEVNAKSJON?: OJ Simpsons advokater mener 61-åringen er offer for fordommer og irrelevante følelser etter at det er kommet fram at minst fem av jurymedlemmene mente han skulle vært dømt i den 13 år gamle drapssaken mot ham, der han ble frikjent for å ha drept kona og hennes venn. Her ankommer han rettslokalet i Clark County sammen med søsteren Carmelita Durio (t.v.). Foto: JAE C. HONG/AP/SCANPIX
OFFER FOR HEVNAKSJON?: OJ Simpsons advokater mener 61-åringen er offer for fordommer og irrelevante følelser etter at det er kommet fram at minst fem av jurymedlemmene mente han skulle vært dømt i den 13 år gamle drapssaken mot ham, der han ble frikjent for å ha drept kona og hennes venn. Her ankommer han rettslokalet i Clark County sammen med søsteren Carmelita Durio (t.v.). Foto: JAE C. HONG/AP/SCANPIX Vis mer

- Han blir beskyttet mot de andre innsatte, forklarer Galanter ifølge AP.

På grunn av tiltalens alvorlighetsgrad vil Simpson trolig bli sittende i fengsel selv om Galanter skulle anke dommen.

Advokaten mener det er en god sjanse for at dommen vil bli opphevet, på grunn av feil under rettssaken - ikke minst at det ikke fantes afroamerikanere i juryen, og at fem fra den helhvite juryen attpåtil altså mente han tok livet av kona Nicole Brown Simpson og Ronald Goldman i 1994.

HELHVIT JURY: Seks av de tolv jurymedlemmene som fredag fant OJ Simpson skyldig på alle tiltalepunkter i rettssaken etter fjorårets opptrinn på et hotell i Las Vegas. Ingen i juryen er av afroamerikansk opprinnelse.