SLITER: En fersk rapport fra Folkehelseinstituttet viser at fire av ti femåringer sliter med språk, hørsel, syn eller motorikk. Foto: Scanpix
SLITER: En fersk rapport fra Folkehelseinstituttet viser at fire av ti femåringer sliter med språk, hørsel, syn eller motorikk. Foto: ScanpixVis mer

Nesten halvparten av femåringene sliter

Fire av ti har problemer med språk, hørsel, syn eller motorikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatene kommer fram i en rapport fra Folkehelseinstituttet. Tallene er basert på informasjon om over 12.000 norske femåringer i den store mor- og barn-undersøkelsen, skriver Vårt Land.

Foreldrene til 41 prosent av femåringene har krysset av for problemer som fødselsskader, utviklingsproblemer, språkvansker, motoriske vansker, syn- eller hørselsproblemer, problemer som umodenhet og lav vekt ved fødsel, og foreldre som uttrykker klar bekymring over barnets utvikling. Noen av barna har fått flere kryss, og noen av opplysningene er bekreftet av informasjon fra Medisinsk fødselsregister.

Det er store forskjeller femåringene imellom, opplyser prosjektleder for studien, spesialist i klinisk psykologi Synnve Schjølberg.

- Overraskende mange av barna har noe ved seg som i prinsippet kan utgjøre en risiko for senere feilutvikling, sier hun.

Schjølberg mener funnene bør påvirke barnehagedebatten. Studien nyanserer bildet av barnas utvikling, og det vil være bra for barnehagene å ha en forståelse av hvor store individuelle forskjeller det er mellom barn, mener hun.

NTB