HARDE TIDER: - Folk vil ikke at Hellas skal forlate eurosonen. De ønsker budsjettinnstramninger, men noen som er mer rettferdige, sier Konstantinos Routzounis i Kapa Research. Foto: AFP PHOTO / Aris Messinis
HARDE TIDER: - Folk vil ikke at Hellas skal forlate eurosonen. De ønsker budsjettinnstramninger, men noen som er mer rettferdige, sier Konstantinos Routzounis i Kapa Research. Foto: AFP PHOTO / Aris MessinisVis mer

Nesten halvparten av grekerne sier nei til kuttforslag

Og nesten 90 prosent ser mørkt på veien videre for Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

47,5 prosent av de spurte sier nei til nedskjæringene. Samtidig vil de at det skrives ut nyvalg.

Målingen, som ble offentliggjort i den greske avisen To Vima søndag, ble gjennomført før statsminister Giorgos Papandreou stokket om på regjeringskabalen og blant annet utnevnte ny finansminister fredag.

Vil beholde euroen Ifølge lederen for meningsmålingsinstituttet Kapa Reserach er ikke grekerne imot kutt i seg selv, men de mener at forslagene til regjeringen rammer de fattige uforholdsmessig hardt, mens skattesnytere og korrupte politikere slipper for billig unna.

- Folk vil ikke at Hellas skal forlate eurosonen. De ønsker budsjettinnstramninger, men noen som er mer rettferdige, sier Konstantinos Routzounis i Kapa Research.

Nesten 90 prosent sier i målingen at de ikke er optimistiske når det gjelder veien videre for Hellas, men 80 prosent vil likevel at landet beholder euroen.

Vedtar kriselån? Søndag samler EUs finansministre seg igjen for å drøfte et ny kriselån for Hellas. Det er ventet at de vil bli enige om å bevilge et nytt lån på 12 milliarder euro for at Hellas skal være i stand til å betale renter og avdrag på statsgjelden i juli og august. Men lånet forutsetter at grekerne snart greier å samle seg om nye kutt på statsbudsjettet.

Papandreous nye regjering skal innen tirsdag kveld gjennom et tillitsvotum i nasjonalforsamlingen. Sosialdemokratiske PASOK har fortsatt parlamentarisk flertall selv om flere av partiets representanter har hoppet av de siste dagene.

Hvis den nye regjeringen ikke får de folkevalgtes tillit, er Hellas' økonomiske situasjon og framtid i eurosonen enda mer usikker.

(NTB)