Nesten halvpartene av alle sigaretter i Norge er handlet i utlandet

Mange smugler.

HANDLER OG SMUGLER: Nesten halvparten av sigarettene, 47,2 prosent, som ble røkt her i landet i fjor, var ikke omsatt via ordinære kanaler.
Foto: Frank May / NTB scanpix
HANDLER OG SMUGLER: Nesten halvparten av sigarettene, 47,2 prosent, som ble røkt her i landet i fjor, var ikke omsatt via ordinære kanaler. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nesten halvparten av sigarettene, 47,2 prosent, som ble røkt her i landet i fjor, var ikke omsatt via ordinære kanaler.

Det viser en undersøkelse de fire internasjonale tobakksselskapene Philip Morris, Imperial Tobacco, British American Tobacco og JTI står bak, skriver Adresseavisen.

Undersøkelsen viser at Trondheim har det høyeste innslaget av sigaretter innført fra utlandet, 53,6 prosent, blant de åtte største byene i Norge i fjor.

- Hensikten med undersøkelsene er å kartlegge opphavet til sigaretter som røykes i Norge, fordi vi mener at omfanget av sigarettsmugling er mye større enn det folk er klar over og politikerne vil innse, sier kommunikasjonsdirektør Christian Angell i Philip Morris Norge.

Han viser til at Finansdepartementet regner med at cirka 35 prosent av sigarettene her til lands stammer fra andre kilder enn norske utsalg. Han sier at det ikke nødvendigvis er slik at alle sigaretter som ikke er solgt i Norge er smuglet hit, og at det er fullt lovlig å handle sigaretter både taxfree og for eksempel i Sverige.

- Vi tar ikke stilling til hvor mye av dette som eventuelt er over tillatte kvoter. Men vi mener at noe ikke stemmer når undersøkelsen viser at over 30 prosent av alle sigarettene stammer fra Polen og Romania. Samlet er nå andelen sigaretter utenom taxfree og innførsel fra Sverige snart på samme nivå, sier Angell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer