Nesten helt inne

Ap's valgkomité går enstemmig inn for Anniken Huitfeldt som ny nestleder i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JESSHEIM: Men allerede i kveld kan landsmøtet gå inn for bare én nestleder. Da er Anniken ute . - Jeg har ingen kommentar, sa den høygravide lederkandidaten selv da Dagbladet kontaktet henne hjemme på Jessheim i går kveld.

Lederen i valgkomiteen Gerd-Liv Valla sier at komiteen kommer til å legge fram en enstemmig innstilling for landsmøtet, men vil ikke ut med navn.

Men det er ingen hemmelighet at det er Anniken Huitfeldt valgkomiteen har kunnet enes om etter at Trond Giske trakk seg i går. I så fall blir den nye Ap-ledelsen: Jens Stoltenberg, leder, Hill-Marta Solberg og Anniken Huitfeldt, nestledere og Martin Kolberg, partisekretær.

- Når vi legger fram en enstemmig innstilling, sier det seg selv at vi ønsker at innstillingen skal få gjennomslag på landsmøtet, sier Valla til Dagbladet.

Valgkomiteen er forpliktet til å legge fram forslag på to nestledere, etter gjeldende vedtekter.

- Men hva dersom landsmøtet i dag vedtar at det bare skal være én nestleder, da vil valgkomiteens arbeid for å finne en samlende kvinne være bortkastet?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Valla.

Én nestleder

Det ble i går spekulert på om forslaget om vedtektsendring vil bli trukket dersom valgkomiteen legger fram en enstemmig innstilling. Men fylkesleder i Østfold Signe Øye sier at forslaget om én nestleder blir lagt fram i kveld som planlagt.

- Jeg mener det er viktig at Ap nå får en enhetlig, klar og spisset ledelse. Derfor mener jeg det er best med en ledelse på tre. Det er et prinsipielt standpunkt, uavhengig av kandidater, sier Øye. Hun tror mulighetene er gode for å få flertall på landsmøtet i dag. Heller ikke fylkesleder i Hordaland, Ranveig Frøiland, ser noen grunn til at forslaget trekkes.

- Dersom én nestleder blir vedtatt, må valgkomiteen forholde seg til det. Det har de visst om hele tida, sier Frøiland til Dagbladet.

En opptelling i forrige uke viste at åtte fylkesledere støttet en slik vedtektsendring. Dagbladet snakket i går med fylkesledere som etter at Huitfeldt ble aktuell, varslet at de vil gå for én nestleder. Noen ser for seg at det er Giske som har pekt ut sin kandidat som betingelse for å trekke seg. De to tidligere AUF-lederne er godt samkjørte, både politisk og personlig.

Hva vil Jens?

Andre i partiet, som ville hatt Giske som leder, er oppgitte over at vedtektsforslaget opprettholdes.

- Alle må gi for å få til enstemmighet. Nå er det noen som synes de har gitt mye, men likevel er det andre som fortsetter å slåss, sier en kilde som helst ville hatt Giske som nestleder.

Det er ulike oppfatninger av hva Jens Stoltenberg vil. Noen som mener å kjenne hans preferanser, sier han ønsker én nestleder. Andre sier han vil ha to nestledere, og to av hvert kjønn i ledelsen. Også Stoltenberg er opptatt av fornyelse og likestilling, og han har i mange år hatt et godt samarbeid med Anniken Huitfeldt. En sentral kilde sa til Dagbladet i går at landsmøtet på en eller annen måte kan få beskjed om at partiledelsen ikke legger noen prestisje i den ene eller den andre løsningen. Men dersom valgkomiteen kan legge fram en enstemmig innstilling, bør det veie tungt.

Gerd-Liv Valla vil ikke kommentere hvorvidt hun går inn i sentralstyret.

For øvrig sier hun at arbeidet i valgkomiteen har vært krevende, men konstruktivt.

NESTLEDER? : Tidligere AUF-leder, FAFO-forsker og snart tobarnsmor Anniken Huitfeldt blir nestleder dersom landsmøtet fortsatt vil ha to nestledere. Hovedpersonen selv ville ikke kommentere situasjonen i går kveld.