- Nesten hvert år dør pasienter på grunn av overdosering av kreftmiddelet

Legemiddelverket forstår ikke hvordan feildoseringen kunne skje.

OI, OI, OI: Steinar Madsen i Legemiddelverket sier foreningen flere ganger har advart mot feildosering av methotrexate. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
OI, OI, OI: Steinar Madsen i Legemiddelverket sier foreningen flere ganger har advart mot feildosering av methotrexate. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Oi oi oi, hvordan kunne det skje? I alle dager.

Steinar Madsen i Legemiddelverket får høre at to tenåringer under kreftbehandling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) torsdag ble gitt en potensielt dødelig 240 milligram dose cellegift.

De skulle egentlig ha 12 milligram.

- Det kan føre til blodforgiftning. En så voldsom dose er veldig alvorlig. Det farlige er at man får mindre hvite blodlegemer som igjen kan utløse blodforgiftning, sier fagdirektøren.

- Dør hvert år Madsen mener legene ved UNN kan takkes for at tenåringene overlevde feilmedisineringen.

- Heldigvis ble det oppdaget i tide. Det kunne fått alvorlige komplikasjoner, hadde det ikke blitt merket. Her var legene tydeligvis veldig oppmerksomme, og det må de få all honnør for.

Det er imidlertid ikke første gang Madsen hører om et tilfelle av overdosering av medikamentet, methotrexate, som brukes hovedsaklig i kreftbehandling, men også for leddgikt og andre sykdommer.

- De tilfellene vi har hatt i Norge har blant annet vært med leddgiktpasienter der de har fått methotrexate hver dag i stedet for én gang i uka. Det har vi faktisk advart mot i Legemiddelverket etter dødsfalll nesten hvert år. Det skjer nesten hvert år at noen dør på grunn av overdosering av methotrexate, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer