EVAKUERT:
Passasjerene som var ombord i lokaltoget som sporet av i Brynsbakken like ved Oslo S torsdag kveld, ble evakuert etter at strømmen var slått av. ingen kom til skade i avsporingen. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
EVAKUERT: Passasjerene som var ombord i lokaltoget som sporet av i Brynsbakken like ved Oslo S torsdag kveld, ble evakuert etter at strømmen var slått av. ingen kom til skade i avsporingen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

- Nesten ikke til å tro

Samferdselsministeren kaller jernbanesjefer inn på teppet etter togavsporingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) innkaller på første arbeidsdag over påske Jernbaneverket til møte for å få en forklaring etter togavsporingen i Oslo.

Togene kunne fredag ettermiddag igjen trafikkere strekningen mellom Oslo S og Lillestrøm på ett spor, etter at en avsporing torsdag kveld stanset all trafikk.


Det var 75 passasjerer om bord på toget som sporet av, men ingen kom til skade. Én og en halv vogn hadde havnet utenfor skinnegangen da toget sporet av.

- Skal ikke skje

- Min første reaksjon var at dette nesten ikke var til å tro. Her kommer den ene hendelsen etter den andre som ikke skal skje, sier Kleppa og viser til dødsulykken i Oslo Havn, den landsdekkende togstansen grunnet kommunikasjonstrøbbel, vogner som løsnet fra toget ved Hamar og torsdagens avsporing ved Oslo S.

Tirsdag over påske innkaller hun Jernbaneverket til et møte for å be om en grundig orientering om situasjonen, hvilke tiltak som er satt i gang og hva mer som kan gjøres. Det kan også bli aktuelt å innkalle NSB til møtet.

- Vi er opptatt av at folk skal ha tillit til toget og kjenne seg trygge når de setter seg om bord. Vår ambisjon er at flere skal ta tog og at mer av godtrafikken skal over på tog, sier Kleppa.

Skinner kan ha gitt etter

Statens havarikommisjon for transport undersøker togavsporingen. To av kommisjonens medarbeidere var på stedet torsdag kveld, melder VG Nett.

- Det kan tyde på at skinnegangen har gitt etter, sier avdelingsdirektør Kurt A. Olsen i Havarikommisjonen.

Det er ennå ikke avgjort om det blir opprettet en formell granskingssak etter hendelsen, og Olsen understreker at det er for tidlig å konkludere om noen årsak.

Samferdselsministeren mener det er viktig at Havarikommisjonen får den tida den trenger, men at det samtidig i møtet tirsdag må gjøres opp status for å se hva som kan gjøres allerede nå.

- Vi vet at det er strekninger med gammel skinnegang her i landet. Jernbaneverket har planer som de følger for både utskifting og opprusting av skinnegang. Hvorvidt det var årsaken denne gangen, er det Havarikommisjonen som må finne ut av, sier Kleppa til NTB.

Lokaltog

Det var ved 19-tiden torsdag at lokaltoget fra Drammen på vei til Dal sporet av i Brynsbakken, like ved Oslo S. Resten av kvelden samt fredagen ble preget av innstilte tog og transport med buss for de reisende.

Rett før klokken 14 fredag meldte Jernbaneverket at togene mellom Oslo S og Lillestrøm igjen kjørte som normalt. For reisende på Gjøvikbanen er det imidlertid inntil videre busstransport mellom Oslo S og Grefsen.

Ett spor

Foreløpig er ett spor åpnet for trafikk forbi stedet der avsporingen skjedde, opplyser pressevakt Ann-Kristin Endal i Jernbaneverket. Søndagsruter og mindre trafikk enn på en vanlig fredag gjorde det mulig å avvikle trafikken på ett av de fire sporene.

- Det er blitt omfattende ødeleggelser på sviller og veksler. Det vil ta tid å få tak i deler og å få det reparert, og vi må iallfall holde på ut lørdagen. I løpet av påskehelgen håper vi å få åpnet alle fire sporene, forteller Endal til NTB.


(NTB)

OPPGITT: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa krever oppvask etter de mange toghendelsene de siste ukene.
Foto: Espen Røst
OPPGITT: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa krever oppvask etter de mange toghendelsene de siste ukene. Foto: Espen Røst Vis mer