BOLIGLÅN: Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB konstaterer at langt færre kunder binder boligrenta enn for et år siden. Foto: DNB
BOLIGLÅN: Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB konstaterer at langt færre kunder binder boligrenta enn for et år siden. Foto: DNBVis mer

Nesten ingen binder boligrenta

I fjor lastet norske lånetagere opp med fastrentelån. Nå satser nesten alle på flytende rente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske husholdningers bruttogjeld har økt med 5,9 prosent det siste året, og ved utgangen av juni i år hadde norske husholdninger til sammen 2.974 milliarder kroner i bruttogjeld.

Færre binder lånerenten

Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå hadde boliglånskunder med 9,4 prosent av det totale utlånsvolumet bundet renten på sine lån. I tredje kvartal 2015 var denne andelen 11,4 prosent.

Og andelen som binder renten er fallende, skriver Finansavisen i dag.

– For tiden er interessen for fastrentelån relativt lav, sier kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank. Han anslår at rundt åtte prosent av nye boliglån i første halvår er inngått med fastrente.

DNB melder om den samme trenden.

– I løpet av første halvår i 2015 så vi en ganske kraftig økning av fastrentelån, men siden dette har etterspørselen av fastrentelån vært på retur og sunket jevnt, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB, til avisen.

Og det er ikke veldig annerledes i Nordea.

– I underkant av to prosent av nye bevilgede lån i første halvår er inngått med fastrente, sier kommunikasjonsrådgiver Synne Ekrem i Nordea.

– At interessen rundt fastrentelån ikke er så stor henger naturlig nok sammen med at eksperter spår lav rente i lang tid fremover, legger hun til.

Binder bare for en kort periode

Og de flest som velger å binde renten i de store bankene binder renten bare for en kort periode, skriver Finansavisen.

– Over halvparten velger kort bindingstid, sier Vidar Korsberg Dalsbø i DNB, og legger til at mye tyder på at det er den lave renten på de korteste bindingene som avgjør valget fremfor trygghet og forutsigbarhet.

Også Nordea, Danske Bank og Gjensidige forteller om at kundene ønsker kort bindingstid.

– Vårt inntrykk er at flere vurderer fastrentelån, men det store flertallet velger fremdeles flytende rente, sier Anthon Andreassen, kommunikasjonssjef i Storebrand.

Andreassen peker også på det paradoksale i at de fleste kundene velger å binde for en kort periode.

– Den flytende renten vil neppe forandre seg vesentlig på kort sikt – og det vil gjerne ikke familieøkonomien heller. Derfor er det liten vits i å binde renten på ett eller tre år. Hovedargumentet for å binde renten er langsiktig forutsigbarhet, og da anbefaler vi de fleste å binde for en lengre periode, minst fem år, sier han til avisen.

Les også

- Renten kommer aldri opp igjen
Megler traff blink - spår boligprisene opp 35 - 38 prosent