Nesten ingen får Aftenposten

Konflikten ved Schibsted Trykk førte natt til i dag til at 235.000 eksemplarer av Aftenpostens morgenutgave ikke ble trykket. Journalistene fortviler og raser mot avisens grafiske klubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er den verste natten vi har hatt til nå. Til tross for tilstrekkelig bemanning for å kjøre tre presser, og ingen syke mannskaper, mangler det 235.000 eksemplarer, sier informasjonssjef Anne Lise Gjetvik i Aftenposten til NTB.

Gjetvik understreker at de tre pressene normalt ville kunne produsere oppimot 375.000 eksemplarer i løpet av et fem timers nattskift.

- Dette bærer preg av at det foregår ulovlige aksjoner som vi har hevdet, sier Gjetvik.

- Uansvarlig

Lederen av Redaksjonsklubben, Håkon Letvik, mener Aftenpostens Grafiske Klubb (AGK) med leder Gunnar Norby nå har gått langt over streken.

- Dette er dramatisk og totalt uansvarlig av AGK og Gunnar Nordby. Vi er luta lei av at en liten gruppe ansatte kan skalte og valte med andres arbeidsplasser. Vi vil be ledelsen gripe inn snarest for å få en slutt på dette, sier en forbannet Letvik til NTB.

Før dagens massive svikt i trykkeriet, regnet Aftenposten med å ha tapt titalls millioner på konflikten. Letvik frykter nå at de ansatte vil bli rammet når bedriften skal dekke inn tapene.

- I tillegg har vi de langsiktige virkningene med tap av abonnenter, tapte annonsekroner og goodwill i markedet. Jeg håper bare inderlig at leserne skjønner at dette har sammenheng med konflikten på trykkeriet, sier Letvik.

På ledelsens side

Letvik stiller seg nå på ledelsens side i konflikten med AGK, og sier seg grundig lei av at Gunnar Nordby «gir blaffen» i de andre ansatte.

- Vi sa for et halvt år siden til Gunnar Nordby at hvis de har problemer med bemanning eller arbeidsforhold, så vil redaksjonsklubben støtte dem i kravene. Men AGK har ikke bedt om støtte, men har tvert imot gitt blaffen i oss, sier Letvik.

Norsk Grafisk Forbund, AGKs hovedorganisasjon, hevdet senest onsdag kveld at det ikke forekommer aksjoner ved Schibsted Trykk.

- Vi har gått igjennom påstandene og mener NHO ikke har hold for å påstå tariffstridige aksjoner, sa leder Finn Erik Thoresen i Norsk Grafisk Forbund til NTB.

- Ikke skyldig

Gunnar Nordby er heller ikke villig til å påta seg skyld i konflikten.

- Vi beklager overfor annonsører og lesere, men i denne saken er det mer enn en part og vi er ikke villige stil å ta på oss skylden for den beklagelige situasjonen, sier Nordby.

Av de 50.000 eksemplarene som faktisk ble produsert av Aftenposten natt til torsdag, vil de fleste gå til løssalg. Alle Aftenposten-abonnenter som blir tvunget til å kjøpe avisen torsdag og de sju foregående dagene, vil få pengene tilbake hvis de sender en mail til Aftenposten.

- Vi vil sende et brev til alle abonnentene fredag morgen hvor vi vil informere om hvor de kan henvende seg for å få pengene tilbake, sier Gjetvik.

Arbeidsretten

Ledelsen i Schibsted Trykk sendte onsdag kveld ut en lengre redegjørelse om konflikten. Det blir her fremholdt at AGK ikke har villet delta i forhandlinger om bemanningsplaner og skiftordninger.

Bedriftsledelsen opplyser at den har garantert at ingen ansatte skal sies opp og at lønns- og arbeidstidsordninger ikke skal endres. Det man ønsker er nye og mer fleksible bemanningsregler på de fem pressene i Nydalen, går det fram av redegjørelsen.

NHO varslet i går at hvis ikke Norsk Grafisk Forbund og LO kommer med nye signaler innen klokken 12 torsdag, vil arbeidsgiverne kreve rettssak i begynnelsen av neste uke.

(NTB)