Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten ingen klarte knekke nøtta

Over 144 000 The Guardian-lesere tok feil

VANSKELIG: Denne nøtta er hard å knekke, selv for erfarne britiske nøtteknekkere. 
Foto: © Baard Næss / NN / Samfoto
VANSKELIG: Denne nøtta er hard å knekke, selv for erfarne britiske nøtteknekkere. Foto: © Baard Næss / NN / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag la The Guardian-journalist Alex Bellos ut et spørsmål som veldig få klarte å svare riktig på. Mer enn 72 prosent av over 200 000 The Guardian-lesere haket av feil alternativ på Bellos nokså enkle spørsmål. Bellos omtalte selv den logiske nøtta som «veldig, veldig enkel».

Spørsmålet er:
Jack ser på Anne, og Anne ser på George. Jack er gift, men George er ikke. Ser en gift person på en ugift person?

A: JA

B: NEI
C: UMULIG Å AVGJØRE
 

Har du lyst å prøve å svare? Da bør du vente litt med å lese videre i saken! 

Utilstrekkelig informasjon, eller? Bellos har skrevet flere bøker om tall og matematikk, og hver mandag serverer han The Guardian-leserne en real mattenøtt der vanskelighetsgraden som regel er relativt høy.

Nettopp fordi nøttene pleier å være så vanskelige, advarte Bellos sine trofaste lesere av spalten om at denne nøtta er annerledes enn den ser ut ved første øyekast. Nøtta ser nemlig ut til å gi for lite informasjon til å kunne velge riktig løsning. Men gjør den egentlig det?

Av The Guardians lesere svarte 27,7 prosent alternativ A, 4,6 prosent svarte B og hele 67,8 prosent trodde alternativ C var riktig.

Riktig svar er alternativ A - En gift person ser på en ugift person.

Ukjent sivilstatus skaper forvirring Grunnen til at spørsmålet skaper så stor forvirring er at Annes ekteskapsstatus er ukjent, og kan heller ikke bli kjent, og mange tenker dermed at det er umulig å avgjøre hvilket alternativ som er riktig. Men faktisk er Annes sivilstand helt irrelevant for svaret.

Er hun gift, ser en gift person på en ugift person (Anne ser på George), og er ikke Anne gift, ser fortsatt en gift person på en ugift person (Jack ser på Anne).

Noen av de som svarer feil skylder på dårlig spørsmålformulering. Noen hevder at Anne ikke er en person, og at dermed alternativ C det riktige svaret. Andre påstår at gift og ugift ikke er enten eller. Hva om Anne er enke eller skilt?

Bellos selv mener at nøtta handler mer om psykologi enn logikk og matematikk, og om at vi mennesker heller ser forutsetninger som begrensninger, snarere enn som faktiske ledetråder til å løse nøtta.

Hele Norges coronakart