BRUKES LITE: Bare et ørlite mindretall av de 460.000 fritidsboligene i Norge tilbys for utleie. Her fra Geilo. Foto: Gard Setsaas/Finansavisen.
BRUKES LITE: Bare et ørlite mindretall av de 460.000 fritidsboligene i Norge tilbys for utleie. Her fra Geilo. Foto: Gard Setsaas/Finansavisen.Vis mer

Nesten ingen leier ut hytta

Hytteutleie blir mer populært, men fortsatt vil svært få nordmenn slippe inn fremmede i bytte mot leieinntekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Trenden i Europa er at denne ferieformen vokser. I Norge har vi et stort antall hytter, mange av dem brukes relativt lite, og beliggenheten gir gjerne fabelaktige muligheter for naturbruk og friluftsliv, mener Pia Buen, norgessjef i utleieselskapet Novasol.

Ifølge Statistisk sentralbyrå fantes det ved inngangen til 2017 hele 459.740 fritidsboliger i Norge, hvorav 32.808 var helårsboliger som kun brukes til fritidsformål. Bare i fjor ble det bygget nærmere 4.000 fritidsboliger.

Likevel er hytteutleie et nesten marginalt fenomen her til lands. På Finn.no var det i går annonsert knapt 6.000 hytter og fritidsleiligheter til utleie, tilsvarende 1,3 prosent av beholdningen.

Hyttene brukes lite

Novasol, med hovedkontor i Danmark, er den største enkeltformidleren av hytter i Norge, med nesten 1.700 hytter. Selv om selskapet merker økt pågang, ønsker de seg langt mer å gjøre.

- Vi er opptatt av å skaffe turister på helårsbasis. I noen måneder er det veldig trykk, men vi ønsker å forlenge sesongene, sier Buen til Finansavisen.

En Ipsos MMI-undersøkelse viser at to av fem hytteeiere bruker hytta maksimalt to uker i året, mens tre av fem bruker den maksimalt én måned.

Stor prisvariasjon

De fleste utleierne velger imidlertid å gjøre jobben selv. Formidlingen er nemlig ikke gratis: Novasol tar en provisjon fra 30 prosent og oppover, ifølge Finansavisen. Det inkluderer forsikring og annonsering i flere kanaler. Novasol-objektene kan også havne på Finn.no og Airbnb.

Cirka 60 prosent av gjestene kommer fra Tyskland, mens nederlendere og dansker til sammen utgjør 16 prosent.

Hva får man for pengene om man vil leie? Her er noen eksempler som Finansavisen har hentet fra det private markedet: På attraktive Høgevarde på Norefjell kan man leie en ny hytte med fire soverom og bilvei til døren for 6.800 kroner uken – utenfor høysesong. Hele påsken tilbys for 22.000 kroner.

På Natrudstilen på Sjusjøen er en 62 kvadratmeters leilighet tilgjengelig for mellom 7.000 og 14.000 kroner per uke. Leiligheten er bygget i fjor og rommer syv sengeplasser.

Lenger unna allfarvei slipper man selvsagt billigere unna, ifølge avisen. I Ål i Hallingdal koster det 500 kroner i uken å leie et lite hyttetun med enkel standard på tusen meters høyde. Dit kommer man seg med bil på sommeren, mens leie av scootertransport er nødvendig på vinteren.

Novasol opplyser at de 50 mest innbringende vinterhyttene de formidler har en gjennomsnittlig leieinntekt på 80.000 kroner i året, mens den tilsvarende inntekten for de 50 beste hyttene ved sjøen er 146.000 kroner i året.

Andre økonominyheter:

Seks superrike mennesker med merkelige sparevane
Håver inn på eiendom på Island