Nesten ingen nordmenn går i kirken

Nordmenn er blant Europas minst aktive kirkegjengere.

LITE AKTIVE: Ny undersøkelse viser at bare to prosent dukker opp til gudstjenestene. Bildet er av Stiklestad kirke. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
LITE AKTIVE: Ny undersøkelse viser at bare to prosent dukker opp til gudstjenestene. Bildet er av Stiklestad kirke. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Nordmenn er blant Europas minst aktive kirkegjengere. Bare 2 prosent møter opp til gudstjenestene, viser en ny europeisk undersøkelse.

Den norske kirke, der omkring 80 prosent av oss er medlemmer, trekker rundt 100.000 til gudstjeneste hver søndag. Det tilsvarer 2 prosent av befolkningen.

Bare 10 prosent av de spurte i Norge sier de går i kirken en gang i måneden eller oftere. Blant de 31 landene som er med i undersøkelsen er det bare Estland som har en lavere andel faste kirkegjengere med sine 8,8 prosent. Tilsvarende tall for Polen er 71,5 prosent, viser ferske tall fra European Social Survey (ESS).

- Tallene viser at det er litt gudstjenestekrise. Det er mange gudstjenesten ikke appellerer til, sier Vidar Kristensen i Kirkens informasjonstjeneste til Stavanger Aftenblad.

Leder i avdeling for menighetsutvikling i Kirkerådet, Paul Erik Wirgenes, sier de lave besøkstallene er en av Kirkens aller største utfordringer. Han vil imidlertid ikke tallfeste noe mål for kirkebesøket.

- Men det er en sentral målsetting at flere skal gå til gudstjeneste. Kirken kan aldri helt hvile når ikke storparten av alle døpte går til gudstjeneste. Vi har et stykke igjen, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer