Røyk og helse

Nesten ingen tenåringer røyker.
- En helt fantastisk nedgang

Daglige røykere i alderen 13–19 år har falt fra 11 prosent til 0,4 prosent på ti år.

HAR STUMPET RØYKEN: Svært få i alderen 13 til 19 år røyker daglig, ifølge ny helseundersøkelse. Her holder en russ en sigarett. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
HAR STUMPET RØYKEN: Svært få i alderen 13 til 19 år røyker daglig, ifølge ny helseundersøkelse. Her holder en russ en sigarett. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Daglige røykere i alderen 13–19 år har falt fra 11 prosent til 0,4 prosent på ti år. Det viser foreløpige tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) er Norges største samling av helseopplysninger om en befolkning, ifølge P4. Undersøkelsen viser utviklingen mellom 2007 og 2017.

- Det er en helt fantastisk nedgang. Det er veldig kjent at røyking er helseskadelig og tallene viser at tobakkspolitikken i Norge fungerer, sier forskningsleder Steinar Krokstad til P4-nyhetene.

"Skremmevideo" fra 2013: : Mange av dem som bare røyker av og til tror ikke det har noen negativ effekt på helsa. : Marte Christensen / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Han tror tallene tyder på at politikken med økt pris og mindre tilgjengelighet, samt røykeforbud på offentlige steder har påvirket befolkningen.

I samme periode har andelen dagligrøykere i hele befolkningen falt fra 22 prosent til 11 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Da jeg var ung, var det tøft og kult å røyke, men nå tror jeg røyking rett og slett er ut, sier forskningslederen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer