HAR STUMPET RØYKEN: Svært få i alderen 13 til 19 år røyker daglig, ifølge ny helseundersøkelse. Her holder en russ en sigarett. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
HAR STUMPET RØYKEN: Svært få i alderen 13 til 19 år røyker daglig, ifølge ny helseundersøkelse. Her holder en russ en sigarett. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer

Røyk og helse

Nesten ingen tenåringer røyker.
- En helt fantastisk nedgang

Daglige røykere i alderen 13–19 år har falt fra 11 prosent til 0,4 prosent på ti år.

Daglige røykere i alderen 13–19 år har falt fra 11 prosent til 0,4 prosent på ti år. Det viser foreløpige tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) er Norges største samling av helseopplysninger om en befolkning, ifølge P4. Undersøkelsen viser utviklingen mellom 2007 og 2017.

- Det er en helt fantastisk nedgang. Det er veldig kjent at røyking er helseskadelig og tallene viser at tobakkspolitikken i Norge fungerer, sier forskningsleder Steinar Krokstad til P4-nyhetene.

"Skremmevideo" fra 2013: : Mange av dem som bare røyker av og til tror ikke det har noen negativ effekt på helsa. : Marte Christensen / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Han tror tallene tyder på at politikken med økt pris og mindre tilgjengelighet, samt røykeforbud på offentlige steder har påvirket befolkningen.

I samme periode har andelen dagligrøykere i hele befolkningen falt fra 22 prosent til 11 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Da jeg var ung, var det tøft og kult å røyke, men nå tror jeg røyking rett og slett er ut, sier forskningslederen.

(NTB)