Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten jevnt løp mellom ja og nei til EU

Avstanden mellom motstandere og tilhengere av norsk EU-medlemskap har skrumpet med 12 prosentpoeng den siste måneden.

JEVNT LØP: Nei-siden får 45,6 prosent oppslutning og ja-siden samler 41,4 prosent i meningsmålingen som Sentio har utført for Nationen og Klassekampen i oktober.
Foto: Scanpix
JEVNT LØP: Nei-siden får 45,6 prosent oppslutning og ja-siden samler 41,4 prosent i meningsmålingen som Sentio har utført for Nationen og Klassekampen i oktober. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Nei-siden får 45,6 prosent oppslutning og ja-siden samler 41,4 prosent i meningsmålingen som Sentio har utført for Nationen og Klassekampen i oktober.

Avstand 4 poeng

Utslagene fra forrige måned er meget store. Da hadde nei-siden 51,8 prosent oppslutning og ja-siden 35,7 prosent oppslutning.

Frafallet blant EU-motstanderne er så stort at vi må tilbake til mai 2005 for å finne lavere oppslutning for nei-siden, skriver Nationen.

Avstanden mellom blokkene på 4,2 prosentpoeng er den minste siden juli 2006.

Svenske-smitte

- Dette er gode tall for oss, og jeg tror trenden vil fortsette. Jeg tror fremgangen har å gjøre med at vi er i kjølvannet av en valgkamp som har økt den politiske bevisstheten blant det norske folk, sier Europabevegelsens leder Paal Frisvold til avisen.

Han peker også på et mulig svenskesug:

- Folk ser at Sverige gjennom sitt formannskap i EU spiller en viktig rolle i verden, sier han til Klassekampen.

På vakt

Generalsekretær Jostein Lindland i Nei til EU mener det er for tidlig å si om målingen forteller om en varig trend, men legger til at «vi må definitivt være på vakt».

Lindland mener irenes aksept i Lisboa-traktaten kan ha hatt betydning for svarene.

Han er noe overrasket, fordi den synkende oppslutningen kommer samtidig med at Nei til EU har vekst i antall medlemmer.

Nei til venstre

Målingen viser at det er ja-flertall blant folk som sier de vil stemme Arbeiderpartiet, Venstre, Fremskrittspartiet og Høyre.

Nei-siden holder overtaket i SV, Rødt, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.

Målingen viser videre at norsk ungdom er standhaftige i sin EU-motstand. Halvparten av dem under 30 år sier nei, mens bare 27 prosent i denne gruppen sier ja.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media