JEVNT LØP: Nei-siden får 45,6 prosent oppslutning og ja-siden samler 41,4 prosent i meningsmålingen som Sentio har utført for Nationen og Klassekampen i oktober.
Foto: Scanpix
JEVNT LØP: Nei-siden får 45,6 prosent oppslutning og ja-siden samler 41,4 prosent i meningsmålingen som Sentio har utført for Nationen og Klassekampen i oktober. Foto: ScanpixVis mer

Nesten jevnt løp mellom ja og nei til EU

Avstanden mellom motstandere og tilhengere av norsk EU-medlemskap har skrumpet med 12 prosentpoeng den siste måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Nei-siden får 45,6 prosent oppslutning og ja-siden samler 41,4 prosent i meningsmålingen som Sentio har utført for Nationen og Klassekampen i oktober.

Avstand 4 poeng

Utslagene fra forrige måned er meget store. Da hadde nei-siden 51,8 prosent oppslutning og ja-siden 35,7 prosent oppslutning.

Frafallet blant EU-motstanderne er så stort at vi må tilbake til mai 2005 for å finne lavere oppslutning for nei-siden, skriver Nationen.

Avstanden mellom blokkene på 4,2 prosentpoeng er den minste siden juli 2006.

Svenske-smitte

- Dette er gode tall for oss, og jeg tror trenden vil fortsette. Jeg tror fremgangen har å gjøre med at vi er i kjølvannet av en valgkamp som har økt den politiske bevisstheten blant det norske folk, sier Europabevegelsens leder Paal Frisvold til avisen.

Han peker også på et mulig svenskesug:

- Folk ser at Sverige gjennom sitt formannskap i EU spiller en viktig rolle i verden, sier han til Klassekampen.

På vakt

Generalsekretær Jostein Lindland i Nei til EU mener det er for tidlig å si om målingen forteller om en varig trend, men legger til at «vi må definitivt være på vakt».

Lindland mener irenes aksept i Lisboa-traktaten kan ha hatt betydning for svarene.

Han er noe overrasket, fordi den synkende oppslutningen kommer samtidig med at Nei til EU har vekst i antall medlemmer.

Nei til venstre

Målingen viser at det er ja-flertall blant folk som sier de vil stemme Arbeiderpartiet, Venstre, Fremskrittspartiet og Høyre.

Nei-siden holder overtaket i SV, Rødt, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.

Målingen viser videre at norsk ungdom er standhaftige i sin EU-motstand. Halvparten av dem under 30 år sier nei, mens bare 27 prosent i denne gruppen sier ja.

(NTB)