SVEKKES: Socialdemokraterna og partileder Stefan Löfven gikk kraftig tilbake i søndagens valg. Det er helt i det blå om han får fortsette som statsminister. Foto: Claudio Bresciani
SVEKKES: Socialdemokraterna og partileder Stefan Löfven gikk kraftig tilbake i søndagens valg. Det er helt i det blå om han får fortsette som statsminister. Foto: Claudio BrescianiVis mer

- Nesten-kollaps for sosialdemokratiet

Det er ikke bare i Sverige at sosialdemokratiet mister velgere. - Det er et generelt fenomen i hele Vest-Europa at sosialdemokratiet svekkes, sier professor.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Det er langt fra bare i Sverige at sosialdemokratene har mistet velgere, sier professor Kristian Steinnes i moderne europeisk historie ved Institutt for historiske studier ved NTNU til Dagbladet.

- Trenden ser man nå i store deler av Vest-Europa, sier han.

- Sosialdemokratiet har et sterkt eierskap til det vi kaller velferdsstaten. I dag er ikke velferdsstaten på samme måte knyttet til sosialdemokratiet. Dessuten, etter hvert som markedsløsninger har fått større rom, har troen på statlig styring og universielle rettigheter blitt svekket, sier Steinnes, som mener det er mange grunner til at de har mistet makt.

- Økt tro på markedet er en årsak, en annen er at sosialdemokratene verken har eierskap til, eller har hatt gode nok svar på aktuelle spørsmål som integrering og flyktningkrise. På samme tid har alternative politiske bevegelser vokst i styrke og presentert alternative og klarere svar, sier han.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn