- Nesten-kollaps for sosialdemokratiet

Det er ikke bare i Sverige at sosialdemokratiet mister velgere. - Det er et generelt fenomen i hele Vest-Europa at sosialdemokratiet svekkes, sier professor.

SVEKKES: Socialdemokraterna og partileder Stefan Löfven gikk kraftig tilbake i søndagens valg. Det er helt i det blå om han får fortsette som statsminister. Foto: Claudio Bresciani
SVEKKES: Socialdemokraterna og partileder Stefan Löfven gikk kraftig tilbake i søndagens valg. Det er helt i det blå om han får fortsette som statsminister. Foto: Claudio Bresciani Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er langt fra bare i Sverige at sosialdemokratene har mistet velgere, sier professor Kristian Steinnes i moderne europeisk historie ved Institutt for historiske studier ved NTNU til Dagbladet.

- Trenden ser man nå i store deler av Vest-Europa, sier han.

- Sosialdemokratiet har et sterkt eierskap til det vi kaller velferdsstaten. I dag er ikke velferdsstaten på samme måte knyttet til sosialdemokratiet. Dessuten, etter hvert som markedsløsninger har fått større rom, har troen på statlig styring og universielle rettigheter blitt svekket, sier Steinnes, som mener det er mange grunner til at de har mistet makt.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer