ALGERIE-HÅNDTERING: Utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jens Stoltenberg holder en orientering om situasjonen i Algerie. Foto: Sveinung U. Ystad
ALGERIE-HÅNDTERING: Utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jens Stoltenberg holder en orientering om situasjonen i Algerie. Foto: Sveinung U. YstadVis mer

Nesten like populær som Jens

Espen Barth Eide gjør et kraftig byks på meningsmålingene etter terroraksjonen i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå er utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) nesten like populær som statsministeren. Det går fram av Dagbladets politikerbarometer, som hver måned gjennomføres av Ipsos MMI.  

Januarmålingen viser at 54 prosent mener Jens Stoltenberg gjør en god jobb, mens 52 prosent mener det samme om Eide. Han gjør dermed et kraftig byks siden sist han ble målt, i november. Da var bare 36 prosent like fornøyd med utenriksministeren.

- Dyktig minister Trond Nordby, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket:    

- Populæriteten viser vel først og fremst hvor konsensuspreget norsk utenrikspolitikk er. Det passer Espen Barth Eide, som er ekstremt dyktig, om enn noe akademisk i stilen. På pressekonferansene etter terrorangrepet i Algerie har han også opptrådt på veldig klar og sikker måte, noe som bygger tillit hos seerne, sier han til Dagbladet.  

Folket er også fornøyd med statsministerens håndtering av terroraksjonen i Algerie. Så mange som 76 prosent at de mener han har håndtert krisa på en god måte, bare 3 prosent mener han har håndtert det på en dårlig måte.

- Stoltenberg er ekstremt dyktig på det å vise emptati etter vanskelige situasjoner. Han gjorde det etter 22. juli-terroren, og han gjorde det nå. Han er en absolutt mester på å takle slike situasjoner, sier Nordby.

Ikke overraskende er Ap-velgerne blant de mest fornøyde. Av de som sier de vil stemme Ap, mener 90 prosent at statsministeren har håndtert terroraksjonen på en god måte. SV-velgerne er likevel de mest fornøyde, her er tallet 93 prosent.

Ros fra opposisjonen Men han får også honnør av politiske meningsmotstandere. Blant Høyre-tilhengerne mener 76 prosent at håndteringen har vært god, blant Frp-tilhengerne er tallet 55. En samlet opposisjon på Stortinget har også gitt regjeringen ros for håndtering. 

Det er også blant Ap-tilhengerne Stoltenberg generelt sett er mest populær. Av de som nå sier de vil stemme Ap, mener 87 prosent at han gjør en god jobb. 

For Eide er saken en annen. Blant de som sier de vil stemme rødgrønt igjen, er Eide minst populær blant sine egne. SV-tilhengerne er mest fornøyd, av disse mener 77 prosent at han gjør en god jobb. Blant Sp-tilhengerne er tallet 76. Av de som sier de vil stemme på Eides eget parti, mener 72 prosent at han gjør en god jobb.