«Nesten like viktig som en cupfinale»

Statoil, statens tyngste arvesølv, skal privatiseres før fellesferien. I går var konsernsjef Olav Fjell på salgs-tur i finansstrøket City i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): - Dette er utrolig spennende, sier konsernsjef Olav Fjell på vegne av den norske besetningen som åpnet sin internasjonale salgsturné. I går var det Statoil mot resten av verden i Finans-City. Betongbydelen som teller penger, tenker penger, bytter penger og spiser penger, og der børskursene er viktigere enn selve livet for noen. Der bilene står i kø med olje og bensin fra britisk sektor uten at folket i gatene roper «Nå ser eg atter slike Olav Fjell». Det burde de ha gjort.

Siden Norge fant olje er dette det største som har skjedd sett med norske kroner og øyne. Staten skal selge det tyngste arvesølvet, Statoil skal privatiseres før fellesferien. Børsnoteres mandag 18. juni.

VIL NOEN BITE på åten fra Fjell?

- Det får tida fram til 15. juni vise, men det ser veldig lovende ut. De store og tunge investorene hadde ikke møtt opp hvis de ikke mente Statoil var interessant, sier Fjell med lisens fra Norge, lisens til å selge et stort stykke Olje-Noreg Ltd.

- Samtidig med at vi er i London er det to andre grupper som tar seg av resten av Europa og Norden, sier Fjell fra børsbygda Asker like ved Bærum.

- Hvordan har de utenlandske investorene reagert på Statoils ikke-lønnsomme satsing i utlandet?

- Vi har brukt mye tid på å forklare Norges rolle i det europeiske gassmarkedet, og reaksjonene har faktisk vært stikk motsatt. De har vært positivt overrasket over å se hvor mye vi er involvert i utlandet. Mange var ikke klar over dette, og trodde først og fremst vi var konsentrert i Norge.

- Lønnsomheten til Statoil, noen kritiske spørsmålstegn ved den?

- Vi bruker lang tid på å forklare hva vi gjør og har gjort for å bedre lønnsomheten.

- Blir du grillet?

- Ja, vi blir grillet, men med positivt fortegn. Det er kritiske spørsmål, men konstruktive, sier Fjell, som gjerne vil ha et rundstykke før neste møte. Han møter den norske verdenspressen i et lite avlukke i Gibson Hall, en fallende IT-aksje unna London-børsen.

Statoil vil bruke rundt 800 millioner kroner på å gå på børs. Penger anvendt til rådgivere, meklere og jurister. Halvparten betales av staten ved Olje- og energidepartementet (OED), resten av staten ved Statoil.

FJELL I LONDON er en proff Lofot-fisker fra norsk sektor som nå møter de virkelig store haiene. Frisk og rask startet han tidlig i går, for å gjøre unna sju møter med investorer og fondsforvaltere fra Storbritannia og USA. Klokka 12.15 var tre av møtene unnagjort.

- Hvem har du møtt så langt?

- Nei, jeg kan ikke si hvem vi har snakket med, men jeg kan si at det er en voldsom interesse fra de fleste store investorene i Europa og USA, sier Olav Fjell, som møtte norsk presse i 15 minutter før han nok en gang skulle friste med den første private Statoil.

- Dette er både krevende, moro og skjerpende, sier Fjell.

Den internasjonale storbanken Deutsche Bank kom den 14. mai med en kritisk analyse av Statoil under navnet «A bluffers guide». Banken mener blant annet at den største investeringsrisikoen i Statoil er at den norske stat fortsatt skal eie minst en tredjedel av selskapet.

- Vi konsentrerer oss nå om børsnoteringen, og ja, noen av investorene har vært skeptiske til et statlig eid selskap, men dette har vi brukt mye tid på å forklare.

UTENLANDSKE SELSKAPER er ofte opptatt av at et selskaps ledere skal ha gode incentivordninger, ettersom tanken er at bonusen skal kunne lokke lederskapet til å yte litt ekstra. I Norge er ikke slike belønningssystemer det du går til valg på. Statoil legger opp til at deres lederteam maksimalt skal kunne hente ut 20 prosent i ekstra «lønn» hvis bunnlinja er kledd i gull. Er Statoil en dråpe i havet for de store fra USA?

- Dette er en av de tingene vi også har forklart i våre møter, om solidaritetsmodellen i Norge, som helt klart er annerledes enn i England og USA. Dette har vi med i vårt prospekt, men det blir ikke avgjørende, sier Fjell.

- Du er kaptein på landslaget i olje akkurat nå?

Fjell ler: - Ja, det er vinfrie soner framover fordi dette er viktig, nesten like viktig som en cupfinale.

Samme oppfatning hadde kanskje også en herre med bart og navn Tormod Hermansen da han var i City og lokket med internasjonale tellerskritt fra Telenor.