Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten ni av ti vet ikke at alkohol kan forverre allergi

Man kan bli mer døsig eller få nedsatt konsentrasjonsevne.

FORVERRER ALLERGI: I allergisesongen kan alkohol bidra til å gjøre de allergiske reaksjonene sterkere. FOTO: MIMSY MØLLER / SAMFOTO
FORVERRER ALLERGI: I allergisesongen kan alkohol bidra til å gjøre de allergiske reaksjonene sterkere. FOTO: MIMSY MØLLER / SAMFOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten ni av ti vet ikke at det kan være en sammenheng mellom alkohol og allergi.

Pollen og utepils kan bli en plagsom kombinasjon, men det er det mange som ikke er klar over, ifølge organisasjonen Av-og-til.

I en undersøkelse Respons Analyse har gjort for organisasjonen, svarer 87 prosent at de ikke kjenner til at det er en sammenheng. 3 prosent sier at det ikke finnes noen sammenheng.

- Er du allergisk, så kan du få en lavere toleranse for det du reagerer på dersom du drikker alkohol. Den allergiske reaksjonen kan også bli sterkere, sier Kari Randen, daglig leder i organisasjonen.

Det kan også være uheldig å drikke når man bruker allergimedisiner fordi alkoholen kan forsterke bivirkninger, påpeker hun. For eksempel kan man bli mer døsig eller få nedsatt konsentrasjonsevne.

Når man drikker alkohol, kommer immunsystemet i kontakt med allergenet man reagerer på fordi alkohol øker tarmens gjennomtrengelighet av fremmedstoffer, opplyser Randen.

I tillegg reduserer alkohol kroppens evne til å bryte ned histamin. Samtidig inneholder gjerne øl, vin og sprit histamin som blant annet kan føre til at blodkarene utvider seg og slimhinnene hovner opp. Resultatet kan være hodepine, utslett og rennende nese og øyne.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!