Nesten ny global utslippsrekord

De globale CO2-utslippene i 2021 er tilbake på nivået fra før pandemien. Kinas andel av utslippene øker til nesten en tredel, heter det i en rapport.

NESTEN REKORD: De globale CO2-utslippene i år er tilbake på nivået før pandemien. Foto: NTB
NESTEN REKORD: De globale CO2-utslippene i år er tilbake på nivået før pandemien. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er forskningssamarbeidet Global Carbon Project som mener at utslippene i år kun vil være marginalt lavere enn rekorden fra 2019.

Rapporten kommer mens representanter fra nesten 200 land har samlet seg på klimakonferansen COP26 i Glasgow, der de skal forsøke å finne fram til løsninger på klimakrisen.

I den heter det at utslippene fra gass og kull vil stige mer i år enn de gikk ned i fjor, da pandemien førte til at den globale økonomien gikk på tomgang.

Om målet i Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader skal nås, må CO2-utslippene nesten halveres innen 2030 og nå såkalt netto nullutslipp i 2050, ifølge FN.

Økning og økonomisk vekst

I rapporten heter det at aktiviteten i verdens fire største utslippsland, som står for rundt 60 prosent av de globale CO2-utslippene, var tilbake på samme spor som før pandemien.

I Kina, som har forpliktet seg til å ha utslippstopp innen 2030 og nå netto null innen 2060, har regjeringens insentiver ført til økonomisk vekst og 5,5 prosent mer utslipp i år enn i 2019. Landet står i år for 31 prosent av de globale CO2-utslippene, ifølge Global Caron Project.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer