- Nesten-politi mot taxivold

STAVANGER (Dagbladet): - Kle deg som en politimann, og unngå drosjevold! Det er ideen til drosjeeier Tommy Czybulla i Stavanger, som allerede har fått sydd sin egen nestenpoliti-uniform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare den siste uka er to drosjesjåfører i Stavanger blitt knivranet. Drosjevolden øker, frykten preger særlig sjåfører som går på kvelds- og nattevakt.

I dag skal generalforsamlingen i Stavanger Taxisentral diskutere å gå til innkjøp av Czybullas spesielle uniform. Innstillingen er positiv, og sjøl har drosejeieren stor tro på tiltaket.

- Det er ingen grunn til at ikke en drosjesjåfør skal framstå like autoritært som en politimann. Folk har respekt for uniformer, understreker Tommy Czybulla.

- Rimelig forsikring

Bare småting skiller hans uniform fra politiets. Refleksbåndene mangler, og det står {lsquo}Stavanger taxi' i stedet for {lsquo}Politi' over ryggtavla.

- Narkomane og noen få andre grupper vil vi aldri få kontroll over. Men med denne uniformen forteller vi klart og tydelig at vi gjør en utsatt jobb. Dette er forebyggende og rimelig. I tillegg bør vi trene på det å takle vanskelige situasjoner verbalt, mener Czybulla.

Han har diskutert uniformeringen med Stavanger-politiet, som ikke har noen innvendinger så lenge klesplagget atskiller seg vesentlig fra politiets. Tommy Czybulla har valgt samme kvalitet og produsent som politi.

- Å installere videokamera er den dyreste løsningen. Jeg har god erfaring med uniformen, og det er viktig å komme med raske og effektive tiltak for å få redusert drosjevolden, mener Tommy Czybulla.

per.lars.tonstad@dagbladet.no

VIL SKREMME: Drosjesjåfør Tommy Czybulla i Stavanger har fått utviklet en politiliknende uniform som han mener vil forebygge drosjevold.