Nesten rekord i fondssparing

Ved utgangen av året hadde norske personkunder snaut 235 milliarder kroner i fond.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske privatpersoner kjøpte fondsandeler for 20 milliarder kroner netto i fjor. Det er nesten ny rekord og flere ganger høyere enn snittet de siste årene.

Sluttsummen når privatpersoners kjøp av nye andeler i aksjefond og andre fond er regnet sammen, ble på 20,3 milliarder kroner, viser tall fra Verdipapirfondenes Forening (VFF). Da er innløsing av eksisterende fondsandeler trukket fra, skriver Aftenposten.

Beløpet er fire ganger høyere enn snittet i perioden 2010–2016. Bare en gang før – i 2005, som beskrives som et unntaksår – har vi satt inn mer penger i fondssparing.

- Aksjesparing har fått mye oppmerksomhet gjennom den nye ordningen med aksjesparekonto. Innenfor en slik konto kan fondsandeler selges og reinvesteres uten at det blir skatt, sier VFF-direktør Bernt Zakariassen.

Han tror også lave renter og større bevissthet rundt sparing til egen pensjon for folk til å velge annerledes enn før.

Privatpersoners fondskjøp skjer i aksjefond, rentefond eller fond som kombinerer dem. I fjor havnet halvparten i rentefond, mens den andre halvdelen ble likt fordelt mellom de andre to.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer